Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че "не вижда начин" как позициите на Москва и Вашингтон относно кризата във Венецуела могат да бъдат съгласувани, информират медии.

Подчертавайки, че Русия действа в съответствие с принципите на Хартата на ООН, Лавров коментира пред журналисти в Ташкент, Узбекистан, че Москва ще настоява за създаване на група от държави, които следват същите принципи срещу "интервенционистките" политики на Вашингтон.

Мадуро призова армията да се разправи с предателите

Мадуро призова армията да се разправи с предателите

Да, ние сме в битка, запазете висок морал в тази борба за разоръжаване на всеки предател

"Ние се съгласихме да поддържаме контакти, включително и за Венецуела, но не виждам начин за съгласуване на нашите позиции - нашата, от една страна, която се основава на Хартата на ООН и принципите и нормите на международното право, и тази на САЩ, от друга страна, според която Вашингтон назначи действащ президент на друга държава", каза министърът.

"Казах на Помпео, че на базата на нашата принципна позиция ние никога не се намесваме в делата на другите, призовах го да направят същото", добави Лавров.

Гуайдо обяви обща стачка: Режимът на Мадуро е мъртъв

Гуайдо обяви обща стачка: Режимът на Мадуро е мъртъв

На 2 май започва национална стачка…

Вчера руският топ дипломат проведе телефон разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Лавров заяви пред американския си колега, че само венецуелският народ има право да определи "съдбата си". Двамата си обещаха да продължат да поддържат контакти по казуса.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "бруталното потисничество" на венецуелския народ трябва да бъде "прекратено скоро".

Американски източник разкри, цитиран от АФП, че Помпео и Лавров ще обсъдят ситуацията във Венецуела на среща във Финландия през следващата седмица. Те ще разговарят също за руското поведение и за Украйна в кулоарите на среща на Арктическия съвет във финландския град Рованиеми, която ще започне в понеделник.