Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова нарече неадекватни изявленията на украински официални лица, включително секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, че въоръжените сили на Украйна могат да воюват за Крим, съобщава ТАСС.

"Крим е надеждно защитен и кримчани знаят за това. Следователно никакви полуадекватни или напълно неадекватни изявления на украинските служители не трябва да ги притесняват", каза тя на брифинг в четвъртък, отговаряйки на въпроса дали Русия вижда в това реална заплаха за полуострова.

Според нея това е и опит да се отклони вниманието от вътрешноукраински проблеми. "По принцип действат като за публика и просто с неадекватни изявления", добави тя.

Коментирайки твърдения, популяризирани в Украйна, че Русия подготвя офанзива срещу Украйна, Захарова отбеляза: "Когато казват, че има доказателства, че Русия е на път да атакува, ден след ден, искам да задам въпрос: А Къде са танковете, за които толкова много говорят? В края на краищата не само Киев, но дори и западните медии и за съжаление, много западни представители твърдяха преди няколко години, че лично са записали прехвърляне на някаква руска техника, тежка техника, танкове, на територията на Украйна. Е, къде е всичко това?"

Захарова коментира западните журналисти публикували снимки с "танкове", които всъщност се оказват хуманитарна помощ. "И през годините много от тях бяха доставени. Вероятно може да се преброи в тонове, но по принцип е невъзможно да се прецени размерът на помощта, която Русия е предоставила на Украйна, на гражданите на страната. В Донбас. Но това е и помощ, която се предоставя на гражданите на Украйна, които са станали бежанци, разселени лица във връзка със ситуацията в страната".

"Няма нужда да фантазират. Повечето от казаното от тях по принцип не отговарят на реалността и са фантазии, а останалото е компилация от факти и техни измишльотини", коментира тя.

Зеленски не изключва истинска война на Украйна с Русия

Зеленски не изключва истинска война на Украйна с Русия

"Това е най-лошото, което може да се случи, но има такава вероятност"