Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е възможно да се стигне до истинска война с Русия, съобщава "Ройтерс".

Той отбеляза, че иска да проведе съществена среща с руския президент Владимир Путин.

Запитан дали действително има вероятност за  война с Русия, Зеленски заяви: "Мисля, че може да има такава".

Това е най-лошото нещо, което може да се случи, но за съжаление има такава вероятност, посочи украинският държавен глава на среща на върха на форума "Ялтенска европейска стратегия".

По негови думи отношенията на Киев със САЩ са по-добри от преди, но Украйна не е получила ясна позиция дали може да се присъедини към НАТО.

Русия притеснена: Украйна ще стане непредсказуема при военна помощ от САЩ

Русия притеснена: Украйна ще стане непредсказуема при военна помощ от САЩ

За Кремъл украинско-американското приятелство е повод за съжаление

По-рано този месец Русия изрази опасение, че американската военна помощ за Украйна може да накара Киев да се държи непредсказуемо и опасно и изрази съжаление от приятелството между САЩ и Украйна, което било мотивирано от противопоставянето на Русия.

Позицията на Москва дойде, след като на среща във Вашингтон американският президент Джо Байдън увери украинския си колега Владимир Зеленски, че САЩ са "твърдо ангажирани" относно териториалната цялост на Украйна и предлагат нова финансова помощ от 60 милиона долара за сигурността.

От 2014 г. насам украинските войски водят сражения с подкрепяните от Русия военни сили в източния регион Донбас. По данни на Киев са загинали 14 000 души.

Украйна заплаши Русия с "камъни от небето"

Украйна заплаши Русия с "камъни от небето"

"Украйна ще изчака подходящия момент за възвръщането на Крим"