Въпреки че вчерашният ден започна с поредица от въздушни атаки срещу критична инфраструктура в Киев, в края му в центъра на украинската столица грейна празнична коледна елха, съобщава "Франс прес".

12-метровото изкуствено дърво беше символично украсено с гълъби на мира и сини и жълти лампички - цветовете на украинското знаме. На върха му е поставен гербът на страната, който изобразява златен тризъбец.

Няколко десетки жители устояха на смразяващия студ, за да се полюбуват на елхата, която е поставена в близост до катедралата "Света София".

Те изразиха радост, че дървото "внася празнична атмосфера в такъв труден период".

"Руснаците се опитват да лишат нашите граждани от нормален живот, но ние няма да им позволим да откраднат най-големите празници - Нова година и Коледа - от децата ни", подчерта кметът на Киев Виталий Кличко при откриването на елхата .

След поредната руска атака: Девет области в Украйна са без ток, сериозни щети в Киев

След поредната руска атака: Девет области в Украйна са без ток, сериозни щети в Киев

Най-тежка е ситуацията в Централен, Източен и Днепърски район

Според православната традиция украинците празнуват Коледа на 7 януари. Проучвания обаче показват, че все повече хора предпочитат да преместят датата на 25 декември, в съответствие с други църкви.

Изследване на общественото мнение сочи, че подкрепата за промяната на датата е нараснала от 26% през 2021 г. на 44% през тази година.

Кличко обясни, че първоначално не е имало намерения за поставяне на дървото заради атаките на руските сили, които причиниха прекъсвания на тока и изтощиха украинската електрическа мрежа. В резултат на това милиони хора останаха без електричество посред зима.

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Днес се отбелязва годишнина от Гладомора през 1932-33 година

В този контекст градът се адаптира - светлините на празничната елха се захранват от дизелов генератор, а декорациите от предишни години се използват повторно.

"Нарекохме я "елхата на украинската непобедимост", заяви Кличко, подчертавайки, че всичко е направено, "за да имат децата празник въпреки трудните времена".

Трудно е обаче да се пренебрегне конфликтът и да се влезе в коледния дух.

"Няма особена празнична атмосфера. Просто се надявам, че в крайна сметка всичко ще свърши и ще настъпи мир. Всички го чакаме", заяви една от жителките на столицата.