Аварийни прекъсвания на тока са в сила в девет региона на Украйна. Това съобщи украинската национална енергийна компания "Укренерго", цитиран от ТАСС.

"Към сутринта на 19 декември имаше тежка ситуация в енергийната система на Украйна. Най-тежка е ситуацията в Централен, Източен и Днепърски район. Графици за аварийно спиране са въведени в Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Кировоградска, Житомирска, Черниговска, Черкаска, Киевска област и в Киев", посочват от компанията в "Телеграм".

Отбелязва се също, че тежка ситуация се е наблюдавала в контролираните от украинските сили райони на Запорожка област.

От "Укренерго" подчертават, че обектите на критичната инфраструктура ще бъдат приоритетни, а "възобновяването на захранването на битовите потребители може да отнеме много време".

За ООН пълно спиране на тока в Украйна ще е катастрофа

За ООН пълно спиране на тока в Украйна ще е катастрофа

Да се помогне на цяла държава, е отвъд възможностите на цялата световна хуманитарна общност

Тази нощ беше обявена въздушна тревога в няколко области на Украйна, като беше съобщена за експлозии в критични инфраструктурни съоръжения.

Руската атака с дрон причини "доста сериозни" щети в района на Киев и три района в региона са останали без електрозахранване, докладва губернаторът Алексий Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Русия пусна 35 дрона "камикадзе" в Украйна в ранните часове днес, докато много хора спяха, и порази критична инфраструктура в и около Киев. Таова е третата въздушна атака на Москва срещу украинската столица в рамките на шест дни.

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Нито една топло- или водноелектрическа централа не е останала незасегната от руските атаки

Кметът на Киев Виталий Кличко информира, че жизненоважни енергийни съоръжения са претърпели щети вследствие на новата вълна от удари с руски дронове.

"В резултат на атаката срещу столицата бяха повредени критични инфраструктурни съоръжения. Енергетиците и топлоинженерите работят за бързо стабилизиране на ситуацията с енерго- и топлоснабдяването", написа той в "Телеграм"

Миналата седмица украинският премиер Денис Шмигал предупреди, че след предишни руски атаки страната страда от сериозни прекъсвания на тока и отоплението, които засягат най-вече Киев и Харков.