Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече спекулации докладите за руски кибератаки срещу разработчиците на ваксини срещу COVID-19, съобщава "РИА Новости".

По-рано Microsoft заяви, че през последните месеци е открила атаки от Русия и КНДР срещу седем компании в САЩ, Канада, Франция, Индия и Южна Корея, които разработват лекарства за коронавирус.

Рябков отбеляза, че подобни обвинения са се превърнали в "политическа мода, на почит са наред с други неща сред ИТ корпорации в САЩ". В същото време, както отбеляза дипломатът, на Русия регистрира "десет пъти повече" кибератаки от чужбина.

"Нямаме нужда от нищо по-различно от нормално отношение към онези разработки, които вече са налични в Русия и се популяризират, включително в контакти с чуждестранни партньори", добави той.

Външното министерство смята, че професионалистите трябва да разберат ситуацията, но Вашингтон напуска този диалог, продължавайки спекулациите.

"Съжаляваме за това, тъй като отрицателните ефекти върху общото състояние на отношенията между Москва и Вашингтон също са съвсем очевидни", обясни Рябков.

Доклад: Русия е основен киберагресор срещу САЩ

Доклад: Русия е основен киберагресор срещу САЩ

Разпространява дезинформация и организира кибератаки...