Русия обвини Съединените щати, че се преструват в борбата си с ИДИЛ и съзнателно са намалили въздушните си удари в Ирак, за да позволят на бойните групировки да нахлуят в Сирия, за да забавят подкрепяната от Русия сирийска армия, съобщава "Ройтерс".

Руското министерство на отбраната заяви, че коалицията, ръководена от САЩ, е намалила рязко въздушните си удари в Ирак през септември, когато сирийските сили, подкрепени от руските ВВС, напредвали в провинция Деир Ал-зор.

"Всеки вижда, че водената от САЩ коалиция се преструва, че се бори с "Ислямска държава", преди всичко в Ирак, но продължава да твърди, че по някаква причина активно се бие срещу тях в Сирия", коментира генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Резултатът е, че голям брой бойци се придвижвали от иракските гранични райони до Деир ал-зор.

"Действията на Пентагона и коалицията изискват обяснение. Дали тяхната промяна в тактиките е желание да усложнят колкото се може повече операциите на сирийската армия, подкрепена от руските военновъздушни сили да върнат сирийската територия на изток от Евфрат", пита Конашенков.

"Или да не е някакъв ход за изтласкване на ислямските терористи от Ирак, като ги принуди да навлязат в Сирия точно на позициите руските бомбардировачи", допълва той.

Той допълва, че сирийските войски са се опитали да изтласкат ИДИЛ от Ал Майадин, на югоизток от Деил ал-зор, но редиците на ислямистите жедневно се укрепвали от "чуждестранни наемници", които идват от Ирак.