Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Великобритания, че се опитва да принуди ЕС и САЩ да водят враждебна към Москва политика с налагане на допълнителни санкции, информира "Ройтерс", позовавайки се на местни медии.

Джереми Хънт очаква от ЕС по-ясен отговор спрямо Русия

Джереми Хънт очаква от ЕС по-ясен отговор спрямо Русия

Наследникът на Борис Джонсън на първа визита - в САЩ

"Призивът на Великобритания към съюзниците си да засилят санкциите срещу Русия след инцидента в Солсбъри се базира преди всичко на арогантност на Обединеното кралство, тъй като се опитва да наложи политиката си върху други държави", подчерта Лавров.

По-рано днес външният министър на Обединеното кралство Джереми Хънт призова за допълнителни санкции срещу Русия заради отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през март, както и заради анексирането на Крим. По-късно днес Хънт ще говори на събитие във Вашингтон.

"Нашите британски колеги имат доста високо мнение за себе си", каза Лавров след разговори със сръбския си колега в град Сочи.

"Държава, която напуска ЕС в рамките на Брекзит, се опитва да диктува външна политика на самия Европейски съюз. И сега се оказа, че Лондон иска да диктува външната политика за Русия във Вашингтон", продължи руският дипломат нападките си.

По думите му Москва многократно е предлагала да преговаря с Обединеното кралство и да обсъдят въпросите от двустранен характер, но винаги е получавала надменен отрицателен отговор. Според Лавров руското предложение остава в сила.