Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване брата на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи Ройтерс.

Олег Навални, чието местонахождение е неизвестно, миналата година беше задържан под домашен арест между януари и април и получи едногодишна условна присъда за нарушаване на правилата за безопасност, свързани с пандемията. Сега му е изпратена призовка за съдебно заседание, което може да замени условната му присъда със затвор.

Обвиненията са повдигнати след участието му в митинг в Москва срещу ареста на брат му Алексей.

Федералната служба за изпълнение на наказанията ще подаде молба до московски съд на 18 февруари да осъди Олег Навални на лишаване от свобода за неспазване на ограниченията, заяви адвокатът му в сряда.

38-годишният Олег Навални беше освободен от затвора през 2018 г., след като излежа три години и половина за присвояване - присъда, която според критиците е имала за цел да окаже натиск върху брат му и да задуши дисидентското движение в Русия.

По същото дело Алексей Навални получи условна присъда, която миналата година беше заменена със затвор заради предполагаеми нарушения на условията за предсрочно освобождаване. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

През последното десетилетие Навални е активист за борба с корупцията и високопоставен критик на президента Владимир Путин. Той оцеля след отравяне с нервнопаралитично вещество през 2020 г., а миналата година политическата му мрежа беше забранена като "екстремистка".

Русия включи Навални в списъка с "терористи и екстремисти"

Русия включи Навални в списъка с "терористи и екстремисти"

Добавени са и четирима от сподвижниците му