Редовните изявления на САЩ за възможността за бойкот на зимните олимпийски игри в Китай догодина са "невероятна вулгарност" на фона на собствените проблеми на Вашингтон, коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Всяка седмица Вашингтон споменава тази тема, хвърляйки камъни срещу Пекин, за да образува кръгове върху водата. Каква невероятна вулгарност са тези американски обществени забавления около Олимпийските игри", пише тя.

"Демокрациите на НАТО, които са по-подходящи за дефиницията на режим, от десетилетия градят собственото си благополучие с кръв, демонстрираха безпомощността си пред целия свят в защитата на своите граждани от вируса". 

Захарова коментира как се е провалила американската "концепция за бойкот", която Вашингтон съвместно с ЕС разгръщат във връзка със Зимните олимпийски игри и Световното първенство по футбол през 2018 г. в Русия.

Тя коментира и скандала с униформата, в която американският отбор се появи на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон, с надпис "Произведено в Китай". Това предизвика изключително остра реакция от страна на американските депутати.

По-специално лидерът на демократичното мнозинство в Сената Гари Рийд предлага да се събере всичко, "да се изгори и да се започне отначало".

Тя съветва да не се търси "ръката на Кремъл", с твърдения, че сякаш е принудила САЩ да изнесат производствени мощности в Китай, тъй като именно Вашингтон популяризира теорията за свободния пазар в продължение на много години.

"Просто тогава им беше изгодно. Те вярваха, че колониално-имперските традиции са непоклатими. Оказаха се в грешка. Няма да е възможно да прикрият промените в изчисленията си със загриженост за правата на човека", добави Захарова.

САЩ не планират бойкот на Зимната Олимпиада в Китай

САЩ не планират бойкот на Зимната Олимпиада в Китай

Напрежение около Пекин