Русия ще проведе най-мащабните военни игри от падането на СССР през следващия месец, обяви военното министерство на страната, цитирано от Си Ен Ен.

От съобщения на министерствата на отбраната на Русия и Китай става ясно, че хиляди войници от Китай и Монголия се очаква да участват в игрите в Сибир, наречени "Изток-2018".

Военният министър на Русия Сергей Шойгу обяви, че игрите са "безпрецедентни" като брой войници и територия.

Той допълва, че ще бъдат "най-големите от маневрите "Запад-81", в които са участвали, според документи на ЦРУ, 150 000 военнослужещи. По време на тези учения са тествани нови оръжия, включително балистични ракети със среден обсег на действие.

Тазгодишните учения се очаква да бъдат по-големи от "Изток-2014", в които участваха 155 000 войници, 8000 машини, повече от 600 самолета и 80 кораба.

Китайското военно министерство отбелязва, че ще допринесе с 3 200 войници, 900 оръжия и 30 самолета и хеликоптера, които ще бъдат разположени на полигона "Цугол" до границата на Русия с Китай и Монголия.

Допълва се, че ученията не са насочени към трета страна.

Като подготовка за военните игри през септември Шойгу нареди внезапна проверка на бойната готовност на стратегическата авиация, парашутните и военнотранспортни войски.

Инспекцията включва "16 специални учения" с цел "авиационна готовност".