Русия отчита рекордна продукция на суров петрол през 2015 година, въпреки че цената на „черното злато” по света се срина през последните две години, сочат данни на руското енергийно министерство, цитирани от „Франс прес”.

Руската федерация е добила 534 милиона тона суров петрол през изминалата година. Производството на петрол и газ в страната се е увеличило с 1,4% през 2015 година в сравнение с предходните 12 месеца. Русия е произвеждала по 10,73 милиона барела на ден – рекорд от разпадането на СССР, съобщава Интерфакс.

Сриването на цените на петрола и санкциите на Запада заради ролята на Москва в Украйна удариха руската икономика, която зависи от износа на газ и петрол. Рублата изгуби около половината от стойността си през 2014 година, но успя леко да се възстанови, след като енергийните цени се стабилизираха миналата година за известен период. Но подновеното обезценяване на „черното злато” – миналият месец цената на един барел еталон „Брент” падна до 11-годишно дъно, хвърля сянка върху перспективите за икономическо възстановяване на Русия.

Всички държави, включително страните от ОПЕК, се концентрираха към увеличаване на производството си колкото се може повече, за да не изгубят пазарните си дялове, така те не взеха под внимание, че цените ще продължат да падат, коментира енергийният консултант Михаил Крутикхин по руско радио.

Изглежда, че Русия също следва този път, добави той.

Централната банка на Русия прогнозира, че ако цените на петрола се запазят на сегашните нива, БВП на държавата може да се свие с 2% през 2016 година.

Бюджетът на Русия за 2016 година е калкулиран на базата един барел суров петрол да се продава за 50 долара на пазарите, а към момента цената му е около 37 долара.