Твърденията на американското разузнаване за предполагаемата намеса на Москва в изборите в САЩ не са подкрепени с никакви факти, а Вашингтон се опитва да поддържа негативен фон около Русия. Това се казва в изявление, публикувано във вторник във Facebook от руското посолство във Вашингтон, цитирано от ТАСС.

"Документът, изготвен от разузнавателната общност на САЩ, е поредният набор от безпочвени обвинения срещу страната ни за намеса в американските вътрешнополитически процеси. Изводите от доклада за провеждането на руски операции за влияние в Америка се потвърждават единствено от доверието на разузнаването услуги в тяхната коректност. Не се предоставят факти или конкретни доказателства за такива твърдения, посочва дипломатическата мисия.

"Ние заявяваме, че Вашингтон продължава практиката на "мегафонна дипломация", чиято основна цел е да поддържа негативен фон около Русия. Вината за дестабилизацията на ситуацията в страната е на външни играчи", подчерта посолството. Експертен диалог за намиране на решения на най-належащите проблеми. Действията на Вашингтон не допринасят за нормализирането на двустранните отношения."

САЩ налагат санкции на Русия, Иран и Китай за намеса в изборите

САЩ налагат санкции на Русия, Иран и Китай за намеса в изборите

След доклада на разузнаването за хакерски атаки

По-рано офисът на американския директор на националното разузнаване публикува 15-страничен декласифициран доклад за намеса в изборите в САЩ миналата година.

Очаква се САЩ да наложат санкции на Русия, Иран и Китай за намесата в изборния процес. Това ще стане през следващата седмица.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе пресконференция в четвъртък 25 март (т.е. следващата седмица) и е възможно тогава да бъдат обявени санкциите. През декември Байдън се ангажира, че ще предприеме твърди мерки срещу мащабната кибероперация за шпиониране на американските институции, която предизвика тревога във федералното правителство - на фона на мълчанието на Тръмп за провокацията, чиито следи водят към Русия.

Разузнаването на САЩ: Чужди сили се опитаха да повлияят на изборите през 2020 година

Разузнаването на САЩ: Чужди сили се опитаха да повлияят на изборите през 2020 година

Русия, Китай и Иран са направили опити, но те са били неуспешни

Тръмп бе разследван за руска помощ при изборите през 2016 година, които спечели.