OneWeb трябваше да пусне партида от 36 интернет сателита в петък като част от плана си за съзвездие от 648 сателита. Сега тези планове са застрашени, тъй като Роскосмос, руската космическа агенция, изглежда е готова да ги блокира, съобщи edition.

Построена в Русия ракета "Союз", управлявана от френската Arianespace SA, трябваше да достави спътниците в ниска околоземна орбита, изстрелвайки от руския космодрум Байконур в Казахстан. OneWeb и Русия сключиха многогодишна сделка за изстрелвания на сателити, като компанията изстреля своите сателити.

Дмитрий Рогозин, генерален директор на Роскосмос отказа да продължи с това, което би трябвало да бъде рутинно стартиране в отговор на санкциите на Обединеното кралство срещу Русия след инвазията в Украйна.

Агенцията изисква правителството на Обединеното кралство да продаде всички дялове в OneWeb и че компанията гарантира, че сателитите няма да бъдат използвани за военни цели, според ултиматум, изписан в Twitter от официалния акаунт на Роскосмос. Роскосмос подчерта, че исканията се дължат на "враждебната позиция на Обединеното кралство спрямо Русия" в сряда. Крайният срок за изпълнение на заявките е 21:30 ч. московско време в четвъртък, каза Рогозин в интервю за Russia 24.

OneWeb вече има 428 спътника в орбита, като последното му изстрелване на сателити беше миналия месец. Компанията работи за привличане на клиенти и изплащане на инвеститори, след като правителството на Обединеното кралство и индийската Bharti Global я спасиха от фалит през 2020 г.

Рогозин е туитирал ярки изявления в миналото в отговор на западните санкции - а именно през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. "След като анализирах санкциите срещу нашата космическа индустрия, предлагам на САЩ да доведат своите астронавти на Международната космическа станция с помощта на батут", каза Рогозин по това време в Twitter след санкциите на САЩ срещу космическия сектор на Русия.

Въпреки ярките туитове и интервюта на Рогозин, САЩ и Русия исторически са си сътрудничили в космоса. Въпреки че напрежението на Земята доведе до заплахи за преждевременно излизане, Рогозин обеща Русия да остане партньор на НАСА в Международната космическа станция поне докато станцията в крайна сметка бъде оттеглена.

Британските законодатели не показаха никакви признаци да се подчинят на Роскомос и да се подчинят на исканията. "Няма преговори за OneWeb: правителството на Обединеното кралство не продава своя дял", туитира Кваси Квертенг, министър на бизнеса и енергетиката на Обединеното кралство в сряда. "Ние сме в контакт с други акционери, за да обсъдим следващите стъпки..." OneWeb не отговори веднага на искането на CNN за коментар.