Руски космонавти на борда на Международната космическа станция отпразнуваха превземането от Русия на Луганска област в Източна Украйна - крайъгълен камък за Москва във войната, съобщава "Ройтерс".

Руската космическа агенция "Роскосмос" определи превземането на областта като "ден на освобождението, който да празнуваме както на Земята, така и в космоса".

Агенцията публикува снимки на усмихнатите космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, хванали в ръце знамената на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република.

Това е дългоочакван ден, който жителите на окупираните райони на Луганска област чакаха осем години, написа "Роскосмос" в "Телеграм".

Убедени сме, че 3 юли 2022 г. завинаги ще остане в историята на ЛНР, допълва агенцията.

Вчера Русия обяви, че руските и сепаратистките сили са поели пълен контрол над района на Луганск, след като превзеха и последния голям град Лисичанск.

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Украинската армия не се отказва да атакува

Украйна, която се зарече да си върне загубената територия, съобщи, че нейните войски са се изтеглили от последния си останал бастион в областта, за да спасят живота на своите войници. Киев посочи, че войските му ще се прегрупират, за да започнат контранастъпление с помощта на западни оръжия с голям обсег.

След като беше отблъсната в първоначалния си опит да превземе столицата Киев през февруари, Русия се съсредоточи върху изтласкването на украинските сили от източните Луганска и Донецка област, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият срещу Киев след първата военна намеса на Русия в Украйна през 2014 г.

Междувременно Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин няма да поздрави американския си колега Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ - 4 юли.

Причината са "неприятелските" действия на Вашингтон към Москва.

Поздравления тази година едва ли могат да се считат за подходящи, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на конферентен разговор. Причината е неприятелската политика на Съединените щати, уточни той.

Шойгу докладва на Путин: ЛНР е освободена

Шойгу докладва на Путин: ЛНР е освободена

В неделя руското командване заяви, че градът е напълно отрязан и обкръжен