Русия отрече да е извършвала каквото и да е нарушение на международното право, след като беше обвинена от Киев, че е използвала фосфорни бомби по време на продължаващата месец инвазия в Украйна, съобщава "Франс прес".

Русия никога не е нарушавала нито една международна конвенция, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков относно обвиненията, отправени от украинския президент Володимир Зеленски.

Съгласно Женевската конвенция от 1980 г. фосфорните бомби са запалителни оръжия, чиято употреба е забранена срещу цивилни, но не и срещу военни цели.

Протокол III към Международната конвенция за конвенционалните оръжия, подписан през 1980 г. и влязъл в сила през декември 1983 г., гласи, че този вид оръжие е "забранен при всякакви обстоятелства" срещу цивилно население. Запалителното оръжие също е забранено срещу военни цели, когато те се намират близо до цивилно население.

Русия е използвала вакуумни бомби в Украйна

Русия е използвала вакуумни бомби в Украйна

За това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания

Този протокол обаче не се отнася за белия фосфор, когато се използва заради неговите димообразуващи или осветяващи свойства.

Русия и Украйна се считат за подписали Протокол III от 1982 г. - по времето на СССР, докато САЩ го подписаха с резерви през 2009 г., а Франция, също с резерви - през 2002 г.

По-рано във войната обаче Русия призна, че е използвала "вакуумни бомби" в Украйна.

Въпреки че няма международни закони, които изрично забраняват използването на термобарични оръжия, ако дадена страна ги използва с насочване към населени места с цивилно население, училища или болници, тя може да бъде осъдена за военно престъпление.

Британското МО: Русия използва остарели оръжия, по-опасни за цивилните

Британското МО: Русия използва остарели оръжия, по-опасни за цивилните

Старото военно оборудване не е достатъчно прецизно