Назначените от Русия власти в Донецка област обявиха, че Соледар е под техен контрол, съобщава "Ройтерс".

По този начин те повториха свои предишни твърдения относно съдбата на града, известен като солнодобивен център, където се водят ожесточени боеве.

"На територията на Донецката народна република (ДНР) руските войски освободиха Соледар", написаха местните власти в "Телеграм".

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин, цитиран от ТАСС, посочи, че в Соледар остават някои огнища на съпротива на украинските войски, като в момента се довършва прочистването им.

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Това признали и от Кремъл

Що се отнася до артьомовското и соледарското направление, ЧВК "Вагнер" продължава да прочиства самия град Соледар, обясни той пред телевизия "Россия-24".

Пушилин подчерта значението на фронтовата линия в Соледар по отношение на по-нататъшното настъпление на руските сили. Той също така призна, че "войските не напредват толкова бързо". По негови думи това е така, защото руските сили трябва да укрепят сегашните си позиции и да отблъснат спорадични контраатаки на въоръжените сили на Украйна.

В петък Москва заяви, че силите ѝ са установили контрол над Соледар, но впоследствие украинският президент Володимир Зеленски посочи, че сраженията за този и други градове в Източна Украйна продължават.

Във вчерашния си разузнавателен доклад Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че украинските сили почти сигурно поддържат позиции в Соледар на фона на продължаващите атаки от частната военна компания "Вагнер".

Институтът за изследване на войната пък предупреди, че усилията на руското ръководство да създаде условия за продължителна война срещу Украйна не изключват подготовката за вероятни решителни стратегически действия през тази година, като възможна следваща голяма офанзива.

Москва обяви завземането на Соледар, Украйна отрича
Обновена

Москва обяви завземането на Соледар, Украйна отрича

Няма независимо потвърждение на информациите