Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че Соледар е бил взет под пълен контрол на руските войски вечерта на 12 януари, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В изявлението на министерството се казва, че пълният контрол над Соледар позволява да се прекъснат пътищата за снабдяване на въоръжените сили на Украйна в Бахмут (наричан от Русия със със старото му име от съветско време - Артьомовск) и да бъдат обсадени останалите части на украинската армия.

Това не е първото подобно съобщение от руска страна. По-рано за превземането на града съобщи ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито наемници участват активно в боевете в този район.

Досега западното разузнаване не е потвърдило факта, че Соледар е превзет от руските сили, но Американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния си доклад признава, че това може да е вярно.

"[Руските] сили контролират повечето, ако не и целия Соледар и изглежда са успели да изтласкат украинските сили от западните покрайнини на града", се казва в доклада.

Украинската страна отново отрича съобщенията на Русия за превземането на Соледар.

Според Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, въоръжените сили на Украйна все още са в града.

"В самия град се водят боеве, информацията, че украинските сили са напуснали Соледар, не е вярна, водят се боеве. Не съобщаваме подробности, за да не разкрием тактическата позиция на нашите бойци. Вражеските сили надделяват, защото са хвърлили в тази посока максимална сила. Но нашите сили все още се бият в самия град", казва Череватий.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр снощи "в Соледар е било горещо". Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област , каза тя в петък сутринта.

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

На ден се изстрелвали по над 50 хиляди снаряда от украинска страна