Вероятното превземане на Соледар от руските сили на 11 януари не е оперативно значимо развитие и е малко вероятно да предвещава предстоящо руско обкръжение на Бахмут. Кадри, публикувани на 11 и 12 януари, показват, че руските сили вероятно контролират повечето, ако не и целия Соледар, като вероятно са изтласкали украинските сили от западните покрайнини на селището.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските атаки срещу Сил в Донецка област - селище на километър северозападно от Соледар и отвъд предишните украински позиции.

Украинският генерален щаб и други високопоставени военни източници до голяма степен не съобщават, че украинските сили са отблъснали руските атаки срещу Соледар на 12 януари, както са правили преди това.

Руски източници твърдят, че към 12 януари руските сили все още прочистват Соледар от останалите украински сили.

Руски блогъри публикуваха на 12 януари снимки на бойци от групата "Вагнер", които се разхождат свободно в Соледар и твърдяха, че са посетили селището заедно с руските сили.

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

На ден се изстрелвали по над 50 хиляди снаряда от украинска страна

Руското министерство на отбраната (МО) не е обявило, че руските сили са превзели Соледар, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поздрави руските сили за успешните настъпателни операции в селището.

Всички налични доказателства сочат, че украинските сили вече не поддържат организирана защита в Соледар. Изявлението на украинския президент Володимир Зеленски от 12 януари, че украинските сили поддържат позиции в Соледар, може да се отнася за отбранителни позиции близо до Соледар, но не и в него.

Руските информационни операции преувеличиха значението на Соледар, който в най-добрия случай е руска Пирова тактическа победа. ISW продължава да счита, че превземането на Соледар няма да позволи на руските сили да упражнят контрол върху критичните украински наземни комуникационни линии към Бахмут, нито ще подобри позицията на руските сили да обкръжат града на кратко срок.

Руските сили вероятно са превзели Соледар, след като са отделили значителни ресурси за силно изтощителна тактическа победа, която ще ускори вероятната кулминация на деградиралите руски сили близо до Бахмут.

Руските сили може да решат да поддържат постоянно високо темпо на атаки в района на Бахмут, но влошената бойна мощ на руските сили и кумулативното изтощение ще попречат на тези атаки да доведат до оперативно значими резултати.

Руският президент Владимир Путин вероятно търси изкупителни жертви за борбата на руската отбранителна индустриална база за справяне с недостига на оборудване и технологии. Путин публично разкритикува руския вицепремиер Денис Мантуров за това, че предприятията от авиационната индустрия не получават държавни поръчки по време на заседание на кабинета на министрите на 11 януари.

Медведев размаха пръст: за непроизведени ракети - съд

Медведев размаха пръст: за непроизведени ракети - съд

От заседание на Съвета по сигурност, чийто зам.-председател е

Путин заяви, че някои предприятия все още не са получили държавни поръчки за 2023 г. и не наемат повече персонал или се подготвят да увеличат производството за потенциални поръчки в бъдеще. Путин също прекъсна обяснението на Мантуров, че министерството вече е изготвило заповеди за гражданската и военната промишленост, което накара Мантуров да признае, че Русия не е издала част от документите за производители на самолети, които да одобряват държавно финансиране за техните проекти. Путин твърди, че директорите на предприятията са го информирали, че не са получавали никакви държавни поръчки при сегашните условия в Русия. Мантуров се опита да смекчи искането, като заяви, че министерството ще "се опита да направи всичко възможно, на което Путин отговори, че не трябва да прави всичко възможно, а вместо това да изпълни задачата в рамките на един месец. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-късно омаловажи спора като "нормален работен процес".

Този инцидент вероятно е част от продължаваща информационна кампания на Кремъл за издигане на имиджа на Путин като замесен военновременен лидер. Кремъл можеше да изреже несъгласието от официалния си стенограм (както често прави за повечето от срещите на Путин, които са силно редактирани и режисирани), но избра да публикува грубата реакция на Путин, вероятно за да идентифицира други официални лица в Кремъл като виновници за предизвикателствата на руската отбранителна индустриална база и евентуално да заплашват други служители. ISW по-рано съобщи, че Путин е започнал да прави повече публични изяви - включително посещения на отбранителни промишлени предприятия - през декември и януари, въпреки че преди това е ограничил ангажиментите си през целия период на войната в Украйна.

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

Поради недостиг на боеприпаси Русия няма да може да поддържа настъпателни операции през 2023 г.

Путин също така вероятно се опитва да успокои критиките на руските блогъри относно липсата на модерно военно оборудване и неспособността на Русия да натовари своята отбранителна промишлена база да поеме военните усилия. ISW също така по-рано съобщи, че някои частни производители на оръжие са критикували Кремъл за това, че не е успял да уреди каквито и да е държавни договори с техните фирми в своите канали в Telegram, като вкарват критиките си в тона на блогърите.

Украинското разузнаване потвърди, че висшето руско военно ръководство се готви за значителни военни реформи през следващата година, въпреки че ISW продължава да оценява, че Русия ще се бори бързо - ако изобщо - да изпълни планираните реформи. Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов заяви на 12 януари, че руското военно ръководство планира да увеличи военния персонал до 1,5 милиона (от приблизително 1,35 милиона към септември 2022 г.) и да сформира най-малко 20 нови военни дивизии през 2023 г., което според Громов показва "намеренията на Кремъл да се включи в дългосрочна конфронтация и подготовка за водене на широкомащабни военни действия".

Хромов заяви, че значителните загуби на Русия в личен състав, въоръжение и техника; последиците от международните санкции; и структурните слабости в руския военен апарат са намалили способностите на Русия за генериране на сили и в крайна сметка пораждат съмнения дали руските сили могат да изпълнят тези реформи в рамките на неразкрити срокове.

Изявленията на Громов идват ден след като руското Министерство на отбраната (МО) обяви основно преструктуриране на висшата командна структура за руските операции в Украйна и предполага, че руският военен апарат като цяло е ангажиран в съгласувана кампания за реформиране и преструктуриране на множество тактически, оперативни и стратегически аспекти.

Кремъл пак смени командира на войната в Украйна
Обновена

Кремъл пак смени командира на войната в Украйна

Шефът на руския генщаб Валерий Герасимов поема от Суровикин

ISW също така съобщи по-рано, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е предложил разширяване на размера на руската армия и формирането на 17 нови маневрени дивизии на колегиум на руското МО в Москва на 21 декември 2022 г. - не е ясно какви допълнителни 3 дивизии Хромов има предвид.

ISW оцени, че руското министерство на отбраната постоянно отменя реформите на Сердюков от 2008 г. (които се стремят да рационализират руските сухопътни сили и да преминат към базирана на бригада структура) чрез възстановяване на маневрените дивизии в руските военни окръзи от 2013 г. насам, но че Кремъл едва ли ще направи това да изпълни тези реформи в график, който е подходящ за войната на Русия срещу Украйна.

Преструктурирането на висшите командни структури, съчетано с усилията за разширяване на военната база през 2023 г., предполага, че Русия поставя условия за дългосрочни, съгласувани усилия в Украйна. Руското МО може също така да има крайно нереалистични очаквания за собствената си способност бързо да преструктурира сухопътните си сили.

Руските официални лица продължават да въвеждат мерки, които предполагат, че се подготвят за втора вълна на мобилизация. Руски канал Telegram, цитирайки неуточнени вътрешни източници, твърди на 11 януари, че подготовката за втора вълна на мобилизация е в ход във висшите ешелони на руската държава.

В доклада се посочва, че служители вече посещават резиденции в Крим и раздават призовки за мобилизация, а местният военен комисар в Саратовска област подготвя поръчка за печатница за издаване на голяма партида призовки.

Друг руски източник съобщи, че от декември 2022 г. масово се появяват обяви за работа във военните служби и регистрационни служби в Русия.

Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов обяви на 11 януари, че службите за набиране на военна служба в Русия може да изпълнят предложението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу от 21 декември за увеличаване на възрастта за наборна служба още през цикъла на наборната служба тази пролет.

Картаполов заяви, че пълният преход към новата система ще стане след три години и ще повиши минималната наборна възраст от 18 на 21 години и максималната от 27 на 30 години.

Каратаполов отбеляза, че пълният преход към тази система ще изисква "цял набор от промени в съществуващото законодателство", особено в закона за военните задължения и военната служба.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 12 януари, че руският президент Владимир Путин концептуално подкрепя идеята за повишаване на наборната възраст, но отбеляза, че концепцията първо трябва да бъде представена на руското министерство на отбраната.

По-рано ISW съобщи, че Путин е подписал указ на 30 декември 2022 г., който отменя предишните възрастови ограничения за мобилизация в окупирани територии до 2026 г.

Очевидното несъответствие между мобилизационните политики за Русия и окупираните територии на Украйна предполага, че руското военно ръководство гледа на окупираните територии като на колониален ресурс, от който да се използва неограничено капацитетът за генериране на сили.

Руското правителство може да освободи IT работниците, които са избягали от Русия, от военна служба в опит да ги примами обратно в страната. Руски медийни източници съобщиха на 11 януари, че руското министерство на цифровото развитие е започнало да провежда срещи с представители на руския ИТ сектор за това как да стимулира завръщането на руските ИТ специалисти, които избягаха от страната по-рано през 2022 г. поради войната в Украйна.

Боят за Соледар продължава, 600 цивилни не могат да се измъкнат

Боят за Соледар продължава, 600 цивилни не могат да се измъкнат

Това е най-горещата точка към момента от фронта в Украйна

Съобщава се, че представители на Министерството на цифровото развитие са заявили, че тези срещи имат за цел "разработване на допълнителни мерки в подкрепа на развитието на ИТ компании, работещи в Русия" и че Министерството на цифровото развитие работи, за да предложи гарантирана защита срещу наборна служба в руските сили за руски IT специалисти.

Руските войници продължават да се оплакват от лошите условия на живот и малтретирането на фронта. Видеозапис, публикуван на 11 януари, показва как руски военнослужещи от 10-та рота на 3-ти батальон на 392-ри мотострелкови полк се обръщат към военното ръководство относно непригодните за живот условия и "беззаконието" на фронта.

Видеото показва войници, които се опитват да пробият леда в замръзнали окопи, признават, че са откраднали средства, за да се снабдяват с оборудване, и се оплакват, че "живеят така от 11 месеца.

Руските официални лица и окупационните власти може да се готвят за масово депортиране на украински граждани от окупираните територии в Руската федерация. Bloomberg съобщи на 6 януари, че руският премиер Михаил Мишустин е издал правителствена заповед в средата на декември за "мобилизиране на приходи", която отпуска 175 милиарда рубли (2,6 милиарда долара) допълнителни разходи за потенциалното преселване на 100 000 жители от Херсонска област в Руската федерация .

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук отговори на заповедта на руското правителство на 12 януари и заяви, че руските официални лица и окупационните власти може би планират да депортират повече от 100 000 жители на област Херсон в Русия поради опасения, че руските сили могат да загубят още територии в област Херсон.

Верешчук също така заяви на 11 януари, че руски служители са разселили принудително неопределен брой украински граждани в 57 региона в Русия, включително тези в Далечния изток и Сибир.

ISW продължава да оценява, че принудителното депортиране на украински граждани в Руската федерация вероятно представлява преднамерена кампания за етническо прочистване, в допълнение към очевидните нарушения на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Руските сили и окупационните власти продължават усилията си за консолидиране на икономически контрол в окупираните територии. Украинският генерален щаб съобщи, че руските окупационни власти са публикували опис на недвижимото и движимото имущество на жителите и са класифицирали описа като национализация в неуточнено селище в окупирания район Каховка на Херсонска област.

Съветникът на областната администрация на Херсон Сергей Хлан заяви на 12 януари, че руските окупационни власти не успяват да премахнат гривната от обращение в окупираните територии, защото украинците продължават да разпространяват гривни чрез местни фирми.

Русия признава, че все още не контролира изцяло Соледар

Русия признава, че все още не контролира изцяло Соледар

Изказване на руски служител говори за "огнища на съпротива"

Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай заяви на 12 януари, че руските окупационни власти проверяват телефоните на жителите на окупираните територии и изискват украинците да изтрият всички украински приложения от телефоните си, особено насочени към приложенията за украински банки.

Украинският център за съпротива заяви на 12 януари, че руските окупационни власти се позовават на укази за преход на окупирани територии към зоната на рублата като причина за търсене на телефоните на жителите на окупираните територии.

Руските сили и окупационните власти продължават да засилват мерките за правоприлагане за идентифициране на проукраински цивилни и партизани в окупираните територии. Украинският център за съпротива съобщи на 12 януари, че руските сили активно претърсват граждани, провеждат акции и проверяват телефоните на контролно-пропускателните пунктове, тъй като руските окупационни власти са засилили полицейско-административния режим в окупираните територии.

Руските сили продължават да се сблъскват с логистични проблеми при лечението на ранени руски военнослужещи в окупираните територии. Ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай заяви на 12 януари, че на руските сили липсва място за настаняване и лечение на ранени руски военнослужещи в Луганска област и подчерта, че руските сили внасят лекари от Русия.

Руските окупационни власти продължават да атакуват украинските деца в опит да консолидират социалния контрол в окупираните територии. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшенко заяви на 12 януари, че руските окупационни власти в Мариупол дават приоритет на уроците по руска история и руски език, докато продължават да разпространяват руска пропаганда в училищата на Мариупол.