За нарушенията при изпълнението на държавната отбранителна поръчка ще се носи наказателна отговорност. Това предупреждение извежда като основно държавната агенция ТАСС от заседанието на руския Съвет за сигурност и думите на Дмитрий Медведев, зам.-председател на съвета.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност обръща внимание на отговорността, която носят всички, които участват в производството на военни продукти и оборудване.

"Задачите тук са очевидни, те трябва да бъдат решени бързо, като по никакъв начин не се допуска неспазване на сроковете, които са одобрени, защото такива случаи са известни", посочва той, визирайки държавната поръчка за отбрана.

Медведев припомня и че "никой не отменя отговорността - както отговорността на самите заводи, така и дисциплинарната отговорност на ръководството". Напомня и че в случай на повторни нарушения е въведено специално наказателно преследване в съответствие с редица членове от Наказателния кодекс на Руската федерация. "Това са нови правила, които все още не са приложени, но трябва да се разбере, че ще трябва да ги приложим, ако се наложи", добави той.

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Нито едно предприятие няма право да отказва

Припомняме, през лятото Държавната дума гласува ново законодателство, което предвижда извънредни мерки и предимство на държавните поръчки към бизнеса. Законодателството бе във прието във връзка и насочено към военнопромишления комплекс, който работи усилено за доставките за поддържане на руската офанзива в Украйна. 

Въпреки това редица анализатори предполагат, че Кремъл значително е изчерпал запасите си, включително ракетите, а и се появиха сериозни критики по снабдяването на армията от мобилизираните, включително и с елементарни битови неща, които мъжете бяха принудени да закупуват сами. 

Украйна се готви за голямата офанзива на Путин 2023 г.

Украйна се готви за голямата офанзива на Путин 2023 г.

Мобилизацията на Русия ще продължи да хвърля тела в "месомелачка", крайната цел е цяла Украйна и след това да продължи