Кремъл се опитва да мобилизира промишлеността, за да подкрепи продължаващите вече пет месеца руски военни усилия в Украйна.

Институтът на наблюдение на войната, базиран във Вашинготн (ISW) се позовава в днешната си сводка за войната на Украинското главно управление на военното разузнаване (ГУР), което в началото на август месец съобщи за "индустриална мобилизация" на отбранителните предприятия, като Кремъл е забранил на някои служители и на цялото ръководство на руския държавен конгломерат "Ростех" да излизат в отпуск.

Военно-промишлената комисия на Руската федерация, председателствана от руския президент Владимир Путин, се готви да промени програмата на държавна отбранителна поръчка до началото на септември и да увеличи разходите с 600-700 млрд. рубли (приблизително 10 млрд. долара).

ISW посочва и съобщение на руското издание "Ура" за посещение на министъра на отбраната Сергей Шойгу на 12 август в завода "Уралвагонзавод" - най-големият производител на танкове в Русия и производител на основните бойни танкове Т-72. От по-рано имаше информация, че "Уралвагонзавод" е изправен пред финансови проблеми поради наложени от Запада санкции и неизпълнение на задължения по държавни договори. Ако това е вярно, посещението на Шойгу подсказва, че Кремъл се опитва да възобнови или разшири дейността на военнопромишления комплекс.

В средата на юли президентът Владимир Путин сложи финален подпис под закона, който позволява на държавата да се намесва в икономическите отношения при ситуации на войни и военни операции в чужбина. В него е записано, че нито едно предприятие, "независимо от неговата организационна и правна форма", няма да може да откаже да участва в такива поръчки. Освен това клиентът - Министерството на отбраната, Федералната служба за сигурност, Министерството на извънредните ситуации и Росгвардия - ще може да променя условията на договора в процеса: да увеличи обема на стоките, както и да промени цената.

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Нито едно предприятие няма право да отказва