Руската федерална служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите медии ("Роскомнадзор") настоя Google незабавно да премахне от своите услуги всички "изявления, съдържащи заплахи срещу руски потребители", съобщава "Ройтерс".

По-рано руският регулатор алармира, че услугата Google Translate е предложила на някои потребители опцията да промени фразата "скъпи руснаци" (dear Russians) на "мъртви руснаци" (dead Russians). Подобни варианти на фразата обаче не се предлагат при използването на други национални езици.

"Роскомнадзор" настоява от американската компания и "да предприеме изчерпателни мерки за предотвратяване на подобни ситуации, насочени срещу руски потребители, както и да информира агенцията за причините за появата на подобни съобщения".

Москва се скара на Google заради заплахи срещу руснаци в YouTube
Обновена

Москва се скара на Google заради заплахи срещу руснаци в YouTube

Очаква се платформата да бъде блокирана

От "Ройтерс" уточняват, че при извършена проверка от тяхна страна на онлайн преводача, Google Translate не е предложил такъв вариант за замяна на фразата.

"Роскомнадзор" вече въведе забрани за Google, обвинявайки услугите на компанията в "многобройни нарушения" на руските разпоредби. Руските власти неколкократно съобщиха за "русофобия" в западните медии, насочена пряко към руски фигури и култура.

На 18 март руският регулатор настоя Google "да спре да разпространява заплахи" срещу гражданите й в своята платформа за видеосподеляне YouTube.

Впоследствие беше блокиран и достъпът до Google News в Русия.

YouTube блокира руските медии в целия свят

YouTube блокира руските медии в целия свят

Тази промяна влиза в сила незабавно