Руската федерална служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите медии (Роскомнадзор) поиска от интернет портала "Уикипедия" да премахне няколко материала, свързани със специалната военна операция на Русия в Украйна.

Според руския регулатор двата материала, публикувани на английски език, съдържат "невярна информация за целите и формата на специалната военна операция на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна, както и за нападения срещу цивилно население и цивилни обекти".

"Роскомнадзор" подчерта, че сайтът "Уикипедия" може да бъде изправен пред глоба до 4 милиона рубли, или 67 500 долара, ако не премахне подобен тип материали.

Русия отново плаши с глоби Google и "Уикипедия"

Русия отново плаши с глоби Google и "Уикипедия"

Не са свалили исканото от Москва съдържание

Миналия месец руски съд заплаши с глоба собствениците на Google и "Уикипедия" за това, че не са изтрили "фалшива" според Москва информация за конфликта в Украйна.

Вече няколко пъти Москва поиска премахване на статии за конфликта.

По-рано "Роскомнадзор" настоя Google незабавно да премахне от своите услуги всички "изявления, съдържащи заплахи срещу руски потребители".

Преди това руският регулатор алармира, че услугата Google Translate е предложила на някои потребители опцията да промени фразата "скъпи руснаци" (dear Russians) на "мъртви руснаци" (dead Russians). Подобни варианти на фразата обаче не се предлагат при използването на други национални езици.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък заяви, че Meta Platforms "открито" води "информационна война" срещу Русия.

Русия иска да глоби "Уикипедия" с 4 млн. рубли - $48 780, за забранена информация

Русия иска да глоби "Уикипедия" с 4 млн. рубли - $48 780, за забранена информация

"Роскомнадзор" вижда дезинформация "за специалната военна операция"