Русия предупреди Запада в четвъртък, че кибератаките срещу нейната инфраструктура рискуват да доведат до пряка военна конфронтация и че опитите да се предизвика Москва в киберсферата ще бъдат посрещнати с целенасочени контрамерки, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението идва, след като изглежда, че уебсайтът на министерството на жилищата на Русия е хакнат през почивните дни, като търсенето в интернет на сайта доведе до надпис "Слава на Украйна" на украински.

В изявление външното министерство заяви, че критична инфраструктура на Русия и държавните институции са засегнати от кибератаки и посочи като отговорни фигури в Съединените щати и Украйна.

Проруски хакери атакуваха италианското външно министерство

Проруски хакери атакуваха италианското външно министерство

Пострадали са и други институции

"Бъдете сигурни, че Русия няма да остави без отговор агресивните действия", се казва в съобщението. "Всички наши стъпки ще бъдат премерени, целенасочени, в съответствие с нашето законодателство и международното право".

В изявлението, публикувано от ръководителя на международната информационна сигурност на министерството, се казва, че Вашингтон "умишлено понижава прага за бойно използване" на ИТ.

"Милитаризацията на информационното пространство от страна на Запада и опитите да се превърне в арена на междудържавна конфронтация значително увеличиха заплахата от пряк военен сблъсък с непредвидими последици", се казва в доклада.

Уебсайтовете на много държавни компании и новинарски организации претърпяха спорадични опити за хакерство, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, често за показване на информация, която е в противоречие с официалната позиция на Москва за конфликта.

Президентът Владимир Путин заяви през май, че броят на кибератаките срещу Русия от чужди "държавни структури" се е увеличил няколко пъти и призова страната да засили своята ИТ сигурност.

Путин: Срещу Русия започна мащабна кибервойна, но сме подготвени

Путин: Срещу Русия започна мащабна кибервойна, но сме подготвени

Москва засилва киберзащитата си