Русия посрещна петима кубински шпиони като герои, които бяха освободени от американски затвор. Москва подчерта, че има роля в освобождаването им, съобщава Ройтерс.

Петимата кубинци бяха осъдени за шпиониране на кубински групи във Флорида във времето, когато опозиционери на тогавашното управление на Фидел Кастро атакуваха кубински хотели и извършваха саботаж с цел дестабилизиране на комунистическото правителство.

Миналата година президентът Раул Кастро награди петимата с  най-високото отличие в страната - "Герой на републиката" - за внедряване в крайнодесни емигрантски групи, подготвяли заговор срещу Хавана след революцията през 1959 година.

По-рано се срещнахме с някои от вашите другари и аз съм много радостен, че сега всички вие сте на посещение в Москва, каза руският външен министър Сергей Лавров, докато се ръкуваше с петимата в сградата на външното ведомство в руската столица.

Постоянно настоявахме за вашето освобождаване, включително в нашите контакти с американците и ние сме радостни, че в крайна сметка нашето участие за освобождаването ви беше полезно и доведе до резултати, добави Лавров. Той нарече петимата "символ на силата на духа и на съпротивата".

Вчера групата присъства на военния парад на Червения площад във връзка 71 години от победата на Съветския съюз над Нацистка Германия, тя ще се срещне с председателите на двете камари на руския парламент и на Комунистическата партия, изтъкна още руският дипломат.

Въздадохме възмездие на нацистите, наред са терористите, обяви Путин на парада в Москва
Обновена

Въздадохме възмездие на нацистите, наред са терористите, обяви Путин на парада в Москва

В парада участват повече от 10 хиляди военнослужещи

След разведряването на отношенията между Куба и САЩ трима от петимата кубинци бяха освободени на 17 декември 2014 година като размяна с кубинец, който беше осъден на 20 години затвор за шпионаж в полза на американците.

Другите двама кубинци бяха освободени по-рано след изтичане на присъдите им.