Следственият комитет на Русия е установил самоличността на атентатора самоубиец, който атакува метростанция в Санкт Петербург, съобщават руски медии.

Броят на загиналите в Петербург нарасна до 14 души

Броят на загиналите в Петербург нарасна до 14 души

49 души са хоспитализирани

Припомняме, при нападението загинаха 14 души, а други десетки пострадаха. Вчера около 14,40 часа местно време на метростанция "Технологический институт" и "Сенная площадь" в Санкт Петербург беше взривен експлозив с мощност 200-300 грама тротилов еквивалент. Според последната информация атаката е извършена от атентатор самоубиец, който е роден в Киргизстан, но има руско гражданство. Говорител на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан заяви, че атентаторът е Акбаржон Джалилов, който е роден в град Ош през 1995 г.

Атаката в Петербург извършена от руски гражданин, роден в Киргизстан
Обновена

Атаката в Петербург извършена от руски гражданин, роден в Киргизстан

Атентаторът е Акбаржон Джалилов, който е роден в град Ош през 1995 г.

"Експлозивното устройство вероятно е било детонирано от мъж, чиито останки са намерени в третия вагон. Установена е самоличността му, но е класифицирана, за да помогне на разследването", поясни комитетът.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че нападението е "предизвикателство" за всички руснаци, включително за Путин.

Според него вероятно не е случайно, че атаката е била извършена, докато руският лидер Владимир Путин е бил в града.

Терор в метрото на Санкт Петербург
Обновена

Терор в метрото на Санкт Петербург

Най-малко 10 загинали и около 47 са пострадали

"Фактът, че терористичната атака беше извършена в момент, когато държавният глава беше в града, определено си струва да се вземе под внимание. Трябва да бъде анализирано от специалните сили", добави говорителят.