Военният министър на Русия Сергей Шойгу съобщи, че Москва ще разположи самолетоносача си „Адмирал Кузнецов” до крайбрежието на Сирия, за да подкрепи руските сили в източната част на Средиземно море, цитиран от световни агенции.

В настоящия момент в руската корабна група в източната част на Средиземно море влизат най-малко шест бойни кораба и три-четири помощни кораба. С цел увеличаване на бойните възможности на групата планираме да включим в състава й авианосна ударна група със самолетоносача „Адмирал Кузнецов”, каза министърът на заседание на военното ведомство.

Ударите на коалицията убиха 80 сирийски военни, Русия и САЩ се скараха
Обновена

Ударите на коалицията убиха 80 сирийски военни, Русия и САЩ се скараха

Другите 100 са били ранени

Той припомни, че Русия поддържа постоянно присъствие в източната част на Средиземно море от 2013 година.

По-рано военен източник заяви пред ТАСС, че самолетоносачът ще бъде използван за нанасяне на удари по терористите в Сирия.

Междувременно в Съвета за сигурност на ООН се провежда кризисно заседание за Сирия.

Заседанието е във връзка с въздушните удари до Алепо, при които беше поразен хуманитарен конвой на ООН, както и заради ударите на водената от САЩ коалиция срещу сирийските правителствени войници в Дейр ез Зор. Двете нападения предизвикаха дипломатическо напрежение между САЩ и Русия.

ООН спря движението на хуманитарни конвои в Сирия след атаката

ООН спря движението на хуманитарни конвои в Сирия след атаката

Като незабавна предохранителна мярка движението

Шефът на световната организация Бан Ки-мун заяви пред съвета, че примирието, прекратено от сирийската армия, трябва да бъде възстановено. Според него светът е изправен пред решаващ момент за Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров призова за независимо разследване на атаката срещу конвоя. Той призова в Съвета за сигурност да се избягват „емоционални коментари”

Безпилотен самолет е засечен по време на изгарянето на хуманитарния конвой в Алепо

Безпилотен самолет е засечен по време на изгарянето на хуманитарния конвой в Алепо

Според руснаците, самолетът е излетял от Инджирлик

Лавров е убеден, че ДАЕШ („Ислямска държава”) е превзела територия след ударите на коалицията на САЩ в Дейр ез Зор, при които бяха убити повече от 60 сирийски правителствени войници.

По думите на Лавров бомбардираните сирийски правителствени позиции са крещящо нарушаване на сирийското примирие.

Ударите на водената от САЩ коалиция срещу правителствените сили в Дейр ез Зор на 16 септември са крещящо нарушение на примирието в Сирия”, каза той пред Съвета за сигурност.

„Веднага след тези атаки терористите от ДАЕШ започнаха да нападат сирийската армия. Русия информира САЩ за около 300 нарушения на примирието в Сирия, включително в Алепо и Хомс”, продължи още той.

Русия, по думите му, настоява да се отделят терористите от опозицията, тъй като това е ключовият приоритет за сирийското мирно урегулиране.

Време е да ревизираме списъка с терористичните организации в Сирия, призова той и поиска да се публикуват споразуменията между САЩ и Русия за Сирия.

От своя страна американският държавен секретар на САЩ Джон Кери призова за установяване на зона забранена за полети в ключови райони в Сирия, за да се спаси примирието. 

Според него всички самолети в Северна Сирия трябва да бъдат приземени, за да може хуманитарната помощ да бъде доставена. По-конкретно той поиска сирийското правителство да приземи авиацията си.

Кери поясни, че само руски и сирийски бойни самолети са били активни в райони в Северна Сирия, където беше атакуван конвоя.

В Женева Русия обяви, че Асад е готов да изпълни спирането на огъня и да приеме идеята да не се лети над съгласуваните райони, каза той.

Кери също призова всички държави да прекратят подкрепата си за страните в конфликта, за да се спре саботирането на примирието.

Американският топ дипломат обяви още, че САЩ подготвят военно сътрудничество с Русия в Сирия.

По заповед на президента Обама предприети са всички приготовления за постигане на сътрудничество с Русия по отношение на нашите военни и разузнаването, и работата, която ще предприемем, така че ние сме ангажирани, подчерта той.

Усилията за намиране на решение могат да бъдат спасени, според Кери, но само ако Москва поеме отговорност за последните въздушни удари.

Лавров отхвърли позицията, че руски и сирийски самолети са бомбардирали хуманитарния конвой.