Постоянният представител на Русия в Крим Георгий Муратов предупреди Гърция да не прехвърля руските зенитно-ракетни системи С-300 на Украйна, заявявайки, че това би било "ирационална проява на враждебност към Русия", пише "Еурактив".

Говорейки пред руската държавна информационна агенция РИА Новости, Муратов каза: "Подобен ход на Атина би бил не само ирационална проява на враждебност към Русия, но и опасна стъпка към собствените й национални интереси".

По-рано министърът на отбраната Никос Панайотопулос коментира, че гръцкото правителство е готово да изпрати системи за противовъздушна отбрана С-300 от Крит в Украйна, ако САЩ "инсталират системи Patriot на тяхно място".

Белият дом е готов с нов пакет за сигурност за Украйна, с повече ПВО

Белият дом е готов с нов пакет за сигурност за Украйна, с повече ПВО

Кърби: Путин няма желание за скорошен край на войната с дипломация

РИА Новости обяснява, че прехвърлянето на руски оръжия в Украйна под натиска на САЩ би означавало, че гръцката противовъздушна отбрана ще бъде лишена от способности.

"Но вероятно за гръцкия премиер Кириакос Мицотакис добрите отношения с Джо Байдън са по-голям приоритет", се казва в статията.

"Например, замяната на С-300 с Пейтриът ще намали обсега на наземната противовъздушна отбрана от 150 км на 75 км", добавя статията.

Междувременно сръбските медии съобщиха, че посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан е бил "принуден" да напусне конгреса на Сръбската социалистическа партия (СПС) "заради главния опозиционен лидер на Гърция Алексис Ципрас".

По-специално, съобщенията в пресата предполагат, че във видеообръщение левият Ципрас е казал, че руската инвазия в Украйна е незаконна и е посочил, че това е "нарушение на международното право, което не може да бъде прието".

"Гъркът (Ципрас) започна с напълно безпочвени, фалшиви обвинения срещу Русия, започна да клевети страната ми", пише руският посланик Боцан в Туитър.

Зеленски: Възстановихме тока на 6 млн. украинци за ден

Зеленски: Възстановихме тока на 6 млн. украинци за ден

Украйна иска от Запада нови ПВО системи