Следващият пакет от помощ за сигурността на САЩ за Украйна идва и вероятно ще включва повече способности за противовъздушна отбрана, каза Белият дом в петък, съобщават СиЕнЕн и "Анадолу".

"Ще останем невъзмутими, за да помогнем на Украйна да се защити срещу тези въздушни нападения", каза пред репортери Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Първият транш от 53 милиона долара за оборудване, свързано с енергетиката и техническа поддръжка за Украйна също е пристигнал, каза той.

Пакетът включва "видовете оборудване, от което се нуждаят, за да направят спешни ремонти", каза Кърби.

"Ще има още след седмици", добави той.

Украйна се готви за голямата офанзива на Путин 2023 г.

Украйна се готви за голямата офанзива на Путин 2023 г.

Мобилизацията на Русия ще продължи да хвърля тела в "месомелачка", крайната цел е цяла Украйна и след това да продължи

Най-малко половината Украйна е без електричество, след като Русия изстреля още 76 ракети в петък. Украинската армия казва, че 72 крилати ракети и четири управляеми ракети въздух-земя са били използвани в петъчния бараж, който е бил намален до 16 ракети, след като Киев заяви, че е свалил 60 от ракетите. Някои от ракетите изглежда са се виждали от пътнически самолет, прелитащ над Молдова в петък, показва видео, споделено в Twitter от европейското издание "Вишеград 24", пише "Дефенс уан".

Украйна коментира по-рано, че смята, че Русия ще започне нова и широкообхватна офанзива някъде около февруари, тъй като тогава се очаква около 150 000 новомобилизирани войници да станат готови за служба, коментираха началникът на отбраната на Украйна пред The Guardian в четвъртък, както и висш офицер на Киев в интервю тази седмица за Economist.

"Не се съмнявам, че ще предприемат нов удар срещу Киев", каза генерал Валери Залужни. Това обаче може да се случи по-късно, прогнозира той. Други широкомащабни офанзиви - вероятно на юг, може би от изток - се очакват "през февруари, в най-добрия случай през март и в най-лошия случай в края на януари", каза Залужни пред Economist.

"Врагът не трябва да се пренебрегва. Те не са слаби", каза командващият сухопътните сили на Киев генерал-полковник Александър Сирски. "Те имат много голям потенциал по отношение на жива сила", добави той.

"Знам, че мога да победя този враг", коментира Залужни. "Но имам нужда от ресурси. Имам нужда от 300 танка, 600-700 БМП (бойни машини на пехотата), 500 гаубици. (The Economist отбелязва, че тези цифри сами по себе си са "по-големи от общите бронирани сили на повечето европейски армии.")

Докато украинските официални лица предупреждават за ново руско нападение веднага през януари, Кърби каза, че САЩ не виждат никакви индикации за "неизбежен ход срещу Киев". Белият дом не желае да говори за това, което може да предстои, според телефонен разговор с репортери в петък сутринта. "Не видяхме нищо, което да ни подсказва, че Путин се е отклонил от своите максималистични цели по отношение на Украйна", каза Кърби. Той обаче подчерта: "Не виждаме никакви индикации, че има предстоящо движение срещу Киев, но го наблюдаваме отблизо".

Нова ракетна атака в Украйна - какво знаем до тук?
Обновена

Нова ракетна атака в Украйна - какво знаем до тук?

Половин Украйна е без ток, трябва повече време за възстановяването му

"Нищо не ни е показало никакви индикации, че Путин има желание или изобщо е сериозен да се опита да сложи край на тази война с дипломация или някакъв вид споразумение чрез преговори", каза Кърби. "Всъщност всичко, което този човек прави, ни казва точно обратното - продължава да купува дронове от Иран, сега се стреми да задълбочи отношенията си в областта на отбраната с Иран, все още търси източници на боеприпаси от други места по света" и петъчният бараж срещу Украйна гражданска инфраструктура. "На всеки един фронт виждате човек, който е решен да продължи да води тази война срещу Украйна; и по-конкретно тези дни срещу украинското цивилно население. С други думи, очевидно "продължават да планират този конфликт да продължи дълго време".

Съобщава се, че поне един служител на Белия дом казва, че Украйна вече има военен капацитет да си върне Крим от руснаците, според NBC News, който съобщи, че оценката е била наскоро споделена с членовете на Конгреса - с уговорката, че "много неща трябва да се случат първо във военно отношение". Съобщава се, че други американски служители се опасяват, че широкомащабна украинска офанзива, насочена към руските сили на полуостров Крим, може да убеди Путин да използва ядрено оръжие в отговор.

САЩ също така санкционираха ключови служители на руските железници (за съдействие в процеса на мобилизация), както и олигарх и назначени от Русия пълномощници, служещи в окупирани украински градове в Донецк и Херсон, съобщава държавният департамент на САЩ.

Тази седмица разследване "Ройтерс" помогна да се проследят компонентите на руски дронове обратно до техните очевидни източници, които включват 41-годишен мъж от Флорида, който продава платки на Москва, които изглежда са същите, използвани за подпомагане на дронове да удрят цели в Украйна . "Въз основа на руски митнически документи и банкови записи, разследването отбелязва първия път, когато маршрут за доставка на американска технология е проследен чак до руски производител, чиято оръжейна система се използва в Украйна", пише "Ройтерс". Когато е потърсен за коментар, мъжът от Флорида - с двойно гражданство на САЩ и Русия - коментира: "Просто не мисля, че каквото и да е това, е голяма работа, че трябва да пишете тази история."

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

МО публикува видео, показващо зареждане на междуконтинентална балистична ракета в силозна пускова установка