Русия разположи зенитно-ракетни комплекси С-400 на архипелага Нова Земя. Москва увеличава военното си присъствие на Северния полюс, съобщи военното министерство на страната, цитирано от АФП.

Зенитно-ракетният полк от силите за противовъздушна отбрана към Северния флот, базиран на Южния остров на архипелага, е напълно оборудван с нови системи С-400, обявиха от флота.

Русия започва серийно производство на С-500 до една година

Русия започва серийно производство на С-500 до една година

Той също така отбеляза, че в близките пет години Русия няма да изнася тази система

Преди полкът беше снабден с по-ранния вариант на системата - С-300.

През последните няколко години Русия значително модернизира военната си инфраструктура на Северния полюс.

В допълнение към силите на Нова земя страната има войници и на други места в региона, включително Земята на Франц Йосиф, Новосибирски острови и други места.

С-400 (НАТО: SA-21 Growler) е модернизирана версия на С-300. Системата влезе на въоръжение през април 2007 година, първият комплекс С-400 беше разгърнат през август 2007 година. Комплексът е създаден от "Алмаз-Антей". Такива комплекси има разположени в района на Москва, Калининград и в Източния военен окръг. Зенитно-ракетният комплекс може да поразява до 36 самолета с обсег на действие 150 километра. Системата също може да поразява балистични ракети и всички модерни въздушно-космически цели на дистанция до 400 километра и на височина 27 км.