Руските държавни следователи съобщиха в сряда, че са получили 143 сигнала за хора, които са изчезнали в резултат на масовата стрелба в Москва миналия петък.

Следственият комитет, който се занимава с тежки престъпления, каза в изявление, че досега са идентифицирани 84 тела, включително телата на пет деца на възраст от девет до 16 години.

В изявлението се казва, че се извършват тестове за установяване на самоличността на останалите жертви.

Официалният брой на загиналите при атаката към момента възлиза на 140 души.

Атентатът в петъчната вечер в "Крокус сити хол" в северозападните покрайнини на Москва беше най-смъртоносната терористична атака в Русия от близо 20 години. Най-малко четирима въоръжени мъже с автомати откриха огън по хиляди посетители на концерт и подпалиха залата.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението, а американското разузнаване заяви, че разполага с информация, потвърждаваща това. Френският президент Еманюел Макрон посочи, че Франция също разполага с разузнавателни данни, сочещи организация на ИДИЛ като отговорна за атаката.

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е арестувала 11 души в деня след атаката, сред които четиримата нападатели. Те са граждани на Таджикистан и в неделя се явиха пред московски съд по обвинения в тероризъм със следи от жесток побой.

Руските официални представители обаче настояват, че Украйна и Западът са имали роля в атаката - твърдение, което Киев категорично отрича. Украинският президент Володимир Зеленски обвини руския си колега Владимир Путин в опит да породи гняв, докато силите му се бият в Украйна.

Руски държавни следователи заявиха в сряда, че ще проучат искане от парламентаристи за разследване на това, което те нарекоха "организиране, финансиране и провеждане на терористични актове" срещу Русия от Съединените щати и други западни страни.

Русия умува дали да обвини Запада в "тероризъм"

Русия умува дали да обвини Запада в "тероризъм"

Британският външен министър Дейвид Камерън отхвърли твърденията на Русия като "пълни глупости"