САЩ трябва да се справят с вътрешните проблеми на страната и да спрат да се намесват във вътрешните работи на други държави. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство на страницата във Facebook, което е реакция на коментарите на американското посолство в Москва относно незаконни протести, които се провеждат в Русия в съботa, съобщава ТАСС.

Американското посолство не реагира по никакъв начин на демонстрациите във Вашингтон на 6 януари и опитите за щурм на Капитолия, а също така не осъжда извършените убийства и задържания. "Лицемерието е инструмент на американската дипломация, който стана особено опасен по време на коронавирус епидемията. Справете се със собствените си проблеми и спрете да се намесвате във вътрешните работи на други държави", заяви външното министерство.

Протестите в САЩ престават да бъдат мирни поради действията на властите, които по-късно наричат ​​инцидента атака срещу демокрацията. Също на площад Смоленска те припомниха многобройните нападения на американската полиция срещу журналисти от Руската федерация, които отразяваха протестите в САЩ през 2020 г., на които Вашингтон не отговори.

В допълнение, руското външно министерство обръща внимание фалшивите съобщения от западни медии, че неразрешената протестна акция в Москва е събрала 40 хиляди души.

"Според "Ройтерс" най-малко 40 хиляди души са се събрали на протестен митинг в събота в центъра на Москва. Защо да не са 4 милиона наведнъж? Данните са за 4 хиляди."

Задържаха Юлия Навални на протест в Москва

Задържаха Юлия Навални на протест в Москва

Най-малко 1090 души са задържани, протести се провеждат днес в цяла Русия

Американските дипломати ще трябва да обяснят на руското външно министерство за публикуването от посолството на САЩ в Москва на "протестни маршрути" в руските градове, коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Вчера посолството на САЩ в Москва публикува "маршрути на протести" в руските градове и пусна информация за "марш към Кремъл". Какво беше това: постановка или инструкция? Дори организаторите не обявиха такива планове. Американски колеги ще трябва да обяснят Смоленския площад".

"Може да си представим какво би започнало, ако руското посолство във Вашингтон публикува карта на протестни маршрути, посочваща крайната точка, например, в Капитолия. Такава ориентация на място би завършила с глобална истерия на американските политици, включително русофобски лозунги, заплахи със санкции и експулсиране на руски дипломати".

Шарл Мишел се обади на Путин: Навални незабавно да се освободи

Шарл Мишел се обади на Путин: Навални незабавно да се освободи

"Русия трябва спешно да пристъпи към пълно и прозрачно разследване на атентата срещу него"