Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обади по телефона в петък на руския президент Владимир Путин да освободи опозиционния политик Алексей Навални и поиска разследване на отравянето, съобщава "Ройтерс".

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

"В днешния ми разговор с президента Путин отново заявих, че ЕС е обединен в своето осъждане на задържането на Алексей Навални и призовава за незабавното му освобождаване", коментира Мишел, който председателства срещите на върха на ЕС.

"Русия трябва спешно да пристъпи към пълно и прозрачно разследване на атентата срещу него."

Русия задържа съветници на Навални

Русия задържа съветници на Навални

Съюзниците на Навални планират демонстрации в събота

"Председателят на Европейския съвет информира президента Путин за дълбоката загриженост в ЕС и държавите-членки във връзка с последните събития", заяви кабинетът на Мишел в официално изявление на ЕС.

Кремъл заяви, че националните протести, планирани за събота, призоваващи за освобождаването на Навални, са незаконни и се насърчават от хора, които са определени като провокатори.

Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят повече икономически санкции срещу руски лица в понеделник в Брюксел.

Законодателите на ЕС приеха резолюция, призоваваща блокът да спре завършването на газопровода "Северен поток 2", който ще отвежда руския природен газ в Европа, като отговор на ареста на Навални.

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа

"По молба на Шарл Мишел бе засегната и ситуацията около Навални", коментират в Кремъл, цитирани от ТАСС.

Путин и Мишел, "наред с други неща, обсъдиха възможностите за съвместно производство на ваксини срещу коронавирус".

"Обърнато е внимание на въпросите за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция, по-специално на възможностите в областта на използването и съвместното производство на ваксини", се казва в изявлението.

Освен това те "обсъдиха задълбочено настоящото състояние на отношенията между Русия и Европейския съюз с акцент върху необходимостта от изграждане на прагматично сътрудничество в области от взаимен интерес".

На свой ред Съветът на ЕС, след резултатите от този телефонен разговор, съобщава, че Мишел е информирал Путин за намерението си да организира през март стратегически дебат в Европейския съвет за отношенията между ЕС и Русия.

"Президентите обсъдиха необходимостта от укрепване на глобалния мир и сигурност и се стремят към по-малко конфликти и повече решения", съобщават от Брюксел.

Меркел предлага помощ за одобряване на Sputnik V в ЕС
Обновена

Меркел предлага помощ за одобряване на Sputnik V в ЕС

Възможно е германският медицински регулаторен институт да помогне при регистрацията