Представители на настоящата американска администрация с изявленията си се опитват да подкопаят основата за бъдещ диалог с Москва по решаване на проблеми в сферата на стратегическата стабилност, коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

Тя обръща внимание на изявленията на специалния представител на американския президент за контрол на оръжията Маршал Билингсли. "Съществува също така ясно желание да се подкопае основата за евентуални последващи действия на Москва и Вашингтон за деескалация и взаимно приемливо уреждане на проблемите, натрупани в стратегическата сфера".

Захарова посочва негативната реакция на Билингсли на официалното руско предложение от октомври 2018 г. за приемане на двустранно изявление, потвърждаващо недопустимостта на ядрената война. "Изглежда странно, че противно на общоприетата дипломатическа практика, реакцията се извежда две години по-късно чрез закъснялата публикация на речта на американския представител на експертния семинар".

Русия настоява да се потвърди недопускане на ядрена война
Обновена

Русия настоява да се потвърди недопускане на ядрена война

Ядрена война е невъзможно да бъде спечелена, САЩ е добре да го знаят

"Самото отхвърляне на нашето предложение от Съединените щати едва ли може да е изненада на фона на умишлено провежданата политика на Вашингтон за намаляване на прага за използване на ядрени оръжия и активното изпълнение на военни програми, които свидетелстват за опасното и абсурдно намерение на САЩ да водят ядрена война и да спечелят ядрени конфликти".

"Препратките към "недоверие в искреността на Русия" изглеждат като открито жалък опит поне по някакъв начин да се оправдае разрушителната линия на американската администрация по въпросите на международната сигурност и стабилност, която всъщност се превърна в нейна запазена марка", допълва тя.

Захарова коментира и изявлението на Билингсли за необходимостта от разработване и разполагане на наземни ракети с среден и по-малък обсег "за противодействие на Русия и Китай". "Подобни публични заявления носят очевидно дестабилизиращ заряд и дори не крият фокусът им върху намаляването на възможностите за предотвратяване на нови ракетни кризи", подчертава тя.

"Призоваваме американската страна да се откаже от плановете, представляващи сериозни рискове. Поканата, отправена от Русия за диалог, остава в сила, както и конкретните инициативи, които предложихме, насочени към предотвратяване на надпревара с ракетни въоръжения в свят без Договора за ядрени сили със среден обсег."

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

Десетки висши пенсионирани дипломати и офицери от САЩ, Русия и Европа призовават за спешен диалог

"По въпроса за удължаване на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия има желание да се прехвърли отговорността за безизходицата на руска страна, като американската администрация започна консултации по тази тема с безкрайните си опити да "вдигне летвата" и да се пазари за собствените си значителни едностранни предимства", обяснява Захарова.

"От своя страна продължаваме да се застъпваме за безусловно удължаване на Договора Нов СТАРТ във вида, в който е подписан, за петгодишния период, предвиден в неговите разпоредби. Това би спечелило време за смислен разговор с американската страна относно бъдещия контрол над оръжията".

Захарова подчерта спешността на руските съображения за разработване на ново всеобхватно "уравнение на сигурността", което да вземе предвид всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност.

Лавров призова Запада да започне да преговаря, вместо да действа едностранно

Лавров призова Запада да започне да преговаря, вместо да действа едностранно

Тепърва Западът ще си измисля още много причини, за да обвиня, осъзнава, че Русия е независима сила