Вашингтон умишлено не споменава плановете си за разполагане на нови ядрени оръжия. Това се посочва в коментара на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в сряда, предаде ТАСС. Той бе направен във връзка с доклада "За спазване и прилагане на споразумения и ангажименти в сферата на контрола върху оръжията, неразпространението и разоръжаването", публикуван от Държавния департамент на САЩ.

"Промените в областта на европейската сигурност, причинени от подхода на военно-стратегическата инфраструктура на НАТО към руските граници, както и от собствените планове на САЩ за разполагане на нови ядрени оръжия, се потулват", каза тя. Както посочи Захарова, претенциите на САЩ за контрол на оръжията нямат реална основа и служат като прикритие за разрушителните действия на самия Вашингтон. Руското външно министерство нарече подхода на Държавния департамент на САЩ към проблема с нестратегическите ядрени оръжия циничен.

Русия експулсира 10 служители на посолството на САЩ

Русия експулсира 10 служители на посолството на САЩ

До 21 май трябва да напуснат Русия

Руската страна също така е объркана от пасажите от доклада с обвиненията, че Русия не е спазила мораториума върху ядрените опити. Дипломатическата служба посочи общата липса на убедителна доказателствена база в документа. "Повторението на очевидно неверни обвинения и мълчанието на проблемите със спазването от страна на Вашингтон на разпоредбите на договори и споразумения в областта на контрола на оръжията, разоръжаването и неразпространението го класифицират като информационен шум", подчерта Захарова.

Припомняме, че това се случва на фона на обявяването на 10 служители на американското посолство в Москва за персони нон грата.

"На 21 април заместник-ръководителят на американската дипломатическа мисия в Руската федерация Барт Горман беше извикан в руското външно министерство, като получи нота за обявяването за персона нон грата на 10 служители на посолството на САЩ в Москва. Тези лица е наредено да напуснат територията на страната ни до края на деня на 21 май", посочват от руското външно ведомство.

Русия в близко време щяла да предприеме по-нататъшни стъпки в отговор на антируските санкции на САЩ, увери руското външно министерство.

"В близко бъдеще ще последват по-нататъшни стъпки в рамките на анонсираните в изявлението на Министерството на външните работи на Русия на 16 април комплекс от ответни мерки на последната вълна от незаконни антируски санкции на САЩ", допълниха от ведомството.

САЩ подкрепят Чехия срещу Русия

САЩ подкрепят Чехия срещу Русия

След като Прага изгони руски дипломати, Москва предприе ответни действия