Русия счита материалите, публикувани от британските медии за предполагаемата кампания за дискредитиране на британската коронавирусна ваксина, като дезинформация. Коментарът е във връзка с една от тези статии, която се появи на първа страница на The Times в петък, съобщава руското посолство във Великобритания, цитирано от ТАСС.

"Предположението, че руската държава провежда каквато и да е пропаганда срещу ваксината на AstraZeneca, само по себе си е пример за дезинформация. Очевидно преследваната цел е да се дискредитират усилията на Русия в борбата срещу пандемията, включително успешното сътрудничество, което установихме в тази сфера с Обединеното кралство", отбелязват руските дипломати.

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca е уважавана на руския пазар, а производството на нейната ваксина, ако се окаже ефективна, се планира да се извършва, наред с други неща и в Русия, с която е сключен и договор за доставка.

"Пандемията е обща заплаха. Както руското правителство, така и правителството на Обединеното кралство са ангажирани да се борят със заплахата, без да политизират този процес. Надяваме се, че The Times споделя нашите стремежи", се казва в документа.

Според The ​​Times критични публикации за ваксината на AstraZeneca и придружаващи карикатури вече са се появили в три англоезични новинарски източника и се твърди, че са предложени за поставяне в редица други. Изданието все пак отбелязва, че експертите все още не са готови да кажат с увереност, че Русия стои зад подобна кампания

В петък сутринта в интервю за Sky News статията на The Times е коментирана от британския външен министър Доминик Рааб, който заяви, че Лондон очаква подобни действия от Москва. Той също така повтори изказаните по-рано обвинения срещу руските спецслужби, че стоят зад опитите за кражба на данни за ваксините, разработвани в света срещу новия коронавирус.

Русия с дезинформационна кампания срещу ваксината на Оксфордския университет

Русия с дезинформационна кампания срещу ваксината на Оксфордския университет

Снимки, миймове и видеоклипове представят британската ваксина като опасна