Руското посолство във Вашингтон обвини САЩ в събота в "неоснователна демонизация" и "дълбоко вкоренена русофобия" заради коментари, направени от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан относно тръбопровода "Северен поток". 

Посолството твърди, че Съливан "противоречи на елементарната логика", когато е заявил, че е необходимо разследване, за да се определи кой стои зад саботажа, но след това също така изключва САЩ и техните съюзници от НАТО като възможни виновници.

Русия настоява "цялостно и обективно проучване на всички обстоятелства" около инцидента, пише посолството в "Телеграм".

Западът с контраобвинения срещу Русия за Северен поток

Западът с контраобвинения срещу Русия за Северен поток

В района били забелязани руски кораби и подводници

Докато руското посолство във Вашингтон се оплаква, че САЩ демонизират Москва, по-рано в петък руският президент Владимир Путин се изявяваше като "воин" срещу западен "сатанизъм". Той се позова на Христос, Сатаната и транссексуални за да плаши на церемония в Кремъл за анексиране на украински територии, пише EUobserver.

Путин описа анексирането като свещена война срещу Запада, който помага на Украйна да се защити, използвайки безумна реторика. "Те (Западът) се движат към открит сатанизъм", каза той в реч.

"Ние се борим за историческа Русия, за да защитим нашите деца и внуци от този експеримент за промяна на душите им", добави той.

Путин се позова на Христос по име, за да свидетелства за неговата "истина" и се представи с месиански термини.

Путин също така обвини "англосаксонците", имайки предвид Обединеното кралство и САЩ, за инцидентите със "Северен поток".

Той се подигра на европейската общественост за скока на цените на храните и енергията, дължащи се на неговата инвазия. "Имате нужда от храна", каза Путин. "Не можете да си отоплявате апартаментите", каза той.

Сатанинските препратки и речи за сексуалната омраза са познати теми в руската пропаганда.

Но докато Путин е известен с използването на всякакви подобни препратки, в петъчния си "коктейл" от религия и геополитика той бе по-опиянен от всякога.

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим