Министерството на външните работи на Русия обяви, че Москва ще отговори с нови мерки на американското морско присъствие в Черно море, отбелязвайки, че разгръщането в региона цели подклаждане на напрежение преди срещата на върха на НАТО.

Руски медии информират, цитирани от Ройтерс, че американският разрушител USS Porter е навлязъл в акваторията преди няколко дни за рутинна мисия. Корабът е снабден с нова противоракетна система.

Американски представители от ВМС съобщиха в сряда, че САЩ този месец ще имат два самолетоносача в Средиземно море преди срещата на върха на НАТО във Варшава през юли.

САЩ засилват присъствието си в Средиземно море с два самолетоносача

САЩ засилват присъствието си в Средиземно море с два самолетоносача

Самолетоносачът „Хари Труман” ще напусне Персийския залив

Разбира се, това не е одобрено от нас и без съмнение ще доведе до реципрочни мерки”, каза Андрей Келин, високопоставен дипломат от руското ведомство, коментирайки разполагането на американския кораб.

Той добави, че позиционирането на самолетоносачи на САЩ в Средиземно море е демонстрация на сила, което според него допълнително охлажда отношенията между Москва и Вашингтон.

По отношение на цялостната ситуация, разбира се, има определено увеличаване на напрежението в нашите отношения. Всичко това се върши в навечерието на срещата на НАТО във Варшава. Това е демонстрация на сила, добави дипломатът.