Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвинява Русия, че продължава да "заплашва стабилността в Средиземноморието" и сее "хаос, конфликти и разделение" в държавите от региона, информира АФП.

В съобщението "Руското влияние в Средиземно море" топ дипломатът на САЩ отговори на руския си колега Сергей Лавров, който "обвини САЩ в политически игри" в региона.

Лавров: Санкциите на САЩ срещу Турция са арогантност към международното право

Лавров: Санкциите на САЩ срещу Турция са арогантност към международното право

"Това не създава авторитет за САЩ на международната арена"

Лавров "отново тълкува фактите погрешно и се опитва да пренапише историята", каза Помпео и заклейми действията на Москва в Либия, Гърция и Сирия.

За Либия Помпео каза, че "САЩ подкрепят сформирането на правителството, което може да подсигури страната и да посрещне икономическите и хуманитарни нужди на либийския народ", като работи с ООН за постигането на тази цел.

Лавров убеден: САЩ използват пандемията за геополитически интереси

Лавров убеден: САЩ използват пандемията за геополитически интереси

Превърнали разработването на ваксина в "надпревара" между Изтока и Запада

"Русия от своя страна подкопава средиземноморските вътрешни политики, подкрепя бруталния диктатор на Сирия и подклажда конфликта в Либия чрез прокси сили. Кой играе игрички тук?", попита той.

Според Помпео "Русия продължава да заплашва стабилността в Средиземноморието с използване на различни техники за разпространение на дезинформация, подкопаване на националния суверенитет, сеене на хаос, конфликти и разделение в държавите от региона".