Политиката на американската администрация по отношение на газопровода "Северен поток 2" е пример за нелоялна конкуренция. Това заяви във вторник руският посланик в САЩ Анатолий Антонов в интервю за RT America.

"Ние не искаме да виждаме такива методи, ние сме против", настоя той. Ръководителят на руската дипломатическа мисия също изрази надеждата, че "нашите американски приятели ще разберат, че "Северен поток 2" е само икономически въпрос и нищо друго".

Както посочи посланикът, някои американски политици се опитват да използват Украйна само като инструмент за натиск върху Руската федерация, той не вижда причина Вашингтон да има политически интереси в Украйна.

Блинкън: Има мерки, с които да попречим на Русия да притиска Европа чрез „Северен поток 2“

Блинкън: Има мерки, с които да попречим на Русия да притиска Европа чрез „Северен поток 2“

САЩ и Германия обсъждат в конкретика...

Русия и САЩ се нуждаят от добри отношения помежду си, това е в интерес на народите на двете страни, каза Антонов. "Ние сме обречени да си сътрудничим, добави руският дипломат. Ние сме основните ядрени сили, ние сме постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, ние носим специална отговорност за поддържането на мира. Затова нямаме време за спорове, имаме много да направим, трябва да решим много проблеми пред които сме изправени сега", добави той.

Според Антонов борбата срещу международния тероризъм и изменението на климата могат да бъдат посочени като пример за такива области за сътрудничество.

Припомняме, че вчера беше съобщено, че в близките дни САЩ и Германия ще обявят за постигната сделка по спора във връзка с руския газопровод "Северен поток 2".

САЩ от години се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна. Американската позиция обаче се сблъска с неотстъпчивостта на Германия, която прави всичко възможно, за да бъде завършен тръбопроводът.

Същевременно Германия уверява, че работи активно, за да гарантира, че транзитът на газ от Русия през Украйна до страните от ЕС се запазва не само за следващите две до три години, но и в дългосрочен план.

Захарова: Защо САЩ продължават да пречат на Германия за "Северен поток 2"?

Захарова: Защо САЩ продължават да пречат на Германия за "Северен поток 2"?

След като Блинкън пред своя съюзник отново се обяви срещу проекта