Премиерът на Русия Михаил Мишустин разпореди в петдневен срок да се разработи система за проследяване на хора, които са имали контакт със заразени с коронавируса чрез използване на геолокацията на мобилния телефон, информира "Ройтерс".

Кремъл: Забраната за излизане на възрастни в Москва не се отнася за Путин

Кремъл: Забраната за излизане на възрастни в Москва не се отнася за Путин

В Русия има около 440 случая на коронавирус и един починал.

Според новата система хората ще изпращат информация, ако са били в контакт с някой, който е инфектиран и същата информация ще бъде предавана на специален регионален щаб, който се бори с респираторното заболяване.

Кремъл увери, че мярката е законна и е част от мерки на Русия за спиране разпространението на вируса.

Системата ще позволи проследяване на "граждани, които са били в контакт с пациенти с новия коронавирус на базата на информация от мобилните оператори за геолокацията на мобилния телефон на определен човек, което ще позволи гражданите да бъдат уведомявани (по телефона), ако са били в контакт с човек с новия коронавирус, като се изпращат съответните съобщения, за да бъдат информирани, че трябва да се самоизолират", се казва в съобщение на телекомуникационното министерство.

В страната към момента има 440 случаи и един починал.

Днес кметът на Москва Сергей Собянин призова столичаните на над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания да си останат по домовете от четвъртък до 14 април.

Москва, където има 262 потвърдени случаи, ще осигури 4000 рубли (49 долара) на всеки над 65 г. и на хората с хронични заболявания.

Столичните власти поискаха от мобилните оператори да не изключват телефоните и интернет достъпа на тези възрастни, които не са си платили сметката и са изключени, а също така временно да се отменят глобите при закъсняло плащане на сметките. Възрастните хора в столицата също са съветвани да си отидат по вилите, ако е възможно. 

Москва също ще промени системата за тестване за коронавирус. Пробите повече няма да бъдат изпращани в лаборатория в Сибир за повторно тестване с цел потвърждаване на положителен резултат, получен в лаборатории в столицата. Резултатът ще бъде регистриран след първия положителен тест, а ако е необходимо, ще се провежда втори тест в Москва.

Вярвам, че като цяло ситуацията с коронавируса е под контрол. Но е необходима подготовка за по-сериозни предизвикателства, обяви премиерът Мишустин.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 294 000 потвърдени случаи, а починалите са близо 13 000. Регистрирани са случаи в 186 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват около 340 000 случаи и близо 15 000 починали в 167 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".