Служители към руската държавна космическа корпорация Roscosmos днес прекъснаха тестовото изстрелване на тежкотоварната ракета Angara-A5 от  стартова площадка Восточний. Това съобщават от The Washington Post.

Ракетата е трябвало да излети днес в 9.00 ч. GMT, но изстрелването е прекратено 2 минути преди началото.

Следващият опит е насрочен за утре, съобщи ръководителят на Roscosmos Юрий Борисов.

Автоматичната система за безопасност е отменила изстрелването, след като е регистрирала дефект в системата за херметизиране на резервоара за окислител, потвърди Юрий Борисов. Чрез тази система е възможно ракетното гориво да бъде ефективно изгаряно в космоса.

Изстрелването днес е трябвало да бъде четвъртото за Ангара-А5, като тежкотоварна версия на новата серия ракети Angara, разработена с цел да замени съветските ракети Proton.

Предишните три изстрелвания са били извършени от стартовата площадка Плесецк в Северозападна Русия.

От The Washington Post припомнят, че Русия е сключила споразумение с Казахстан до 2050 г. за използване под наем на космодрума Байконур. Това струва на федерацията 115 милиона долара годишно.

Докато Русия все още използва Байконур за повечето си космически изстрелвания, Roskosmos са разработили Восточний като предпочитано съоръжение за изстрелвания на Angara. Изграждането на новия космодрум се е проточило по-дълго от планираното, затова досега използването му е ограничено.

Русия отмени в последния момент изстрелване на космически кораб

Русия отмени в последния момент изстрелване на космически кораб

"Союз" трябваше да превози руски и беларуски космонавт и американски астронавт до МКС