Русия, Турция и Иран подписаха меморандум за създаване на безопасни зони в Сирия, съобщават Ройтерс, Франс прес и руски медии.

В същото време делегацията на въоръжената сирийска опозиция напусна срещата и изрази гнева си след проведения нов кръг преговори в столицата на Казахстан.

Ердоган: Планът на Русия за деескалация в Сирия решава на 50% конфликта

Ердоган: Планът на Русия за деескалация в Сирия решава на 50% конфликта

Става въпрос за "зони на деескалация" в няколко района в Сирия

Трите държави ще действат като гаранти за изпълнението на мирния процес от Астана.

Външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов заяви, че следващите преговори в Астана ще бъдат проведени в средата на юли.

Предвижда се създаване на четири зони в Сирия. Предложението на Русия включва зони в провинция Идлиб, северно от град Хомс, в Източна Гута до Дамаск и в Южна Сирия.

Зоните трябва да помогнат за спиране на боевете. Меморандумът влиза в сила в рамките на 5 дни след подписването му. Ще бъде сформирана работна група, за да установи параметрите за разоръжаване, районите на напрежение и зоните за сигурност, а също така ще се работи по технически казуси, свързани с прилагането на меморандума.

Необходимите карти с "районите на напрежение и деескалация" ще бъдат изготвени до 22 май.

Меморандумът предвижда безопасни зони за предотвратяване на преки сблъсъци между враждуващите страни.

Церемонията по подписването на документа беше прекъсната от членове на сирийската опозиция, които изразиха протеста си, някои от тях напуснаха залата.

В същото време външното министерство на Турция съобщи, че споразумението за безопасни зони покрива цялата провинция Идлиб, както и части от Алепо, Латакия и Хомс.

Ведомството допълва, че споразумението забранява използването на оръжия в тези зони, а също така позволява предоставяне на хуманитарна помощ.