Руската държавна агенция за въздушен транспорт "Росавиация" твърди, че разузнавателен самолет на НАТО е пресякъл над Черно море въздушен коридор за граждански полети и това е принудило самолет на руската компания "Аерофлот" да снижи височината на полета си, съобщиха руските информационни агенции.

Първоначално агенция ТАСС съобщи, че сутринта на 3 декември самолет на НАТО CL-600 е изпълнявал полет с интензивно намаляване на височината от 11 000 до 9200 м, близо до "зоната на отговорност на руски органи", като е пресякъл граждански въздушен маршрут. В съобщението се казва още, че екипажът на самолета не е отговорил при опитите на руската администрация да установи връзка с него и че авиационните власти на Русия смятат да изразят протест по дипломатически канали заради "нарасналата интензивност на полети на НАТО край руските граници". В публикацията не се споменава за намиращ се в близост граждански самолет.

По-късно в руските медии се появи информация, че лайнер А330 от "Аерофлот", изпълняващ полет от Тел Авив за Москва със 142-ма пътници, е трябвало да промени височината на полета си заради военния самолет. Твърди се също, че е бил смутен полетът на малтийски самолет CL650, който е летял от Сочи за Скопие.

Не се уточнява на коя от страните от НАТО е разузнавателният самолет.

Информацията не е потвърдена от независим източник.

На сайта на "Росавиация" също липсва официално съобщение. Не се съобщават подробности за самолета CL-600, за който се твърди, че е пресякъл въпросния коридор за граждански полети. Обозначението CL-600 принадлежи на клас самолети за бизнес полети.