Руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС нанесоха удари с крилати ракети Х-101 по обекти на ДАЕШ ("Ислямска държава") в района на сирийския град Ракка.

Това съобщи руското военно министерство, цитирано от ТАСС.

На 17 февруари 2017 г. далекобойни самолети Ту-95МС нанесоха авиационни удари с крилати ракети Х-101 по обекти на ДАЕШ в района на град Ракка, отбелязва ведомството и пояснява, че самолетите са излетели от Русия и са прелетели над територията на Иран и Ирак.

Министерството допълва, че са поразени базови лагери и центрове за подготовка на джихадисти, а също пункт за управление на един от големите отряди на ДАЕШ.

Според ведомството всички цели са унищожени. Стратегическите бомбардировачи са били прикривани от изтребители Су-30СМ и Су-35С, които са базирани във военновъздушната база "Хмеймим".

След успешното изпълнение на бойните задачи всички руски самолети са се върнали по базите си, уточнява Министерството на отбраната.

Х-101 е стратегическа крилата ракета "въздух-земя", която е на въоръжение от 2013 г. Ракетата е с обсег на действие 5 500 километра. Отклонението от мишената е 5 метра, а при подвижни цели попадение с точност до 10 м.