Щурмови отряд на борда на над 15 скоростни катера се придвижва към град Енергодар от контролираната от Киев територия, съобщи назначен от Русия служител на Запорожка област, цитиран от ТАСС.

"Около 40 катера в момента се движат през Днепър. Най-малко 15 от тях с голям брой въоръжени хора на борда се насочват към Енергодар", предупреди Владимир Рогов, член на Главния съвет на военно-гражданската администрация на областта.

Не сме виждали подобни дейности по водния път през целия период на специалната военна операция, допълни той.

Лодките са отпътували около полунощ московско време от контролираните от Киев територии на двата бряга на река Днепър.

"В среднощния час подобни дейности изглеждат меко казано странно. Нямам представа за какво става въпрос, но тези хора със сигурност имат някаква цел и катери, пълни с въоръжени хора, се придвижват към нашата територия", сигнализира Рогов.

ТАСС отбелязва, че докато град Енергодар, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа, се е подготвял да посрещне мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), две украински диверсионни групи с близо 60 души са се опитали да пресекат езерото Каховка и да слязат на брега на около три километра от Запорожката АЕЦ. Нападението, извършено около 6.20 часа московско време, е било осуетено от руските сили.

По-късно през деня руското министерство на отбраната съобщи, че около 7.00 часа московско време украински войски са направили нов опит за десант близо до централата, в района на село Водяное, който също е бил предотвратен.