Русия заяви в петък, че засилва позициите си на полуостров Крим, анексиран от Украйна през 2014 г., докато силите на Киев си връщат територия в съседната област Херсон, пише АФП.

Москва анексира Крим след национални продемократични демонстрации, които доведоха до свалянето от власт на бившия приятелски настроен към Кремъл президент на Украйна. Крим беше използван като стартова площадка през февруари за руска инвазия, като войските на Москва настъпваха на север и бързо превзеха малки и големи градове в Южна Украйна.

"На територията на Крим под мой контрол се извършват укрепителни работи с цел гарантиране на сигурността на всички кримчани", каза назначеният от Москва губернатор на региона Сергей Аксьонов.

Той добави, че военните и правоприлагащите органи вече работят по такъв начин, за да гарантират, че кримчаните се "чувстват в безопасност".

Изявлението му идва в момент, когато украинските сили през последните месеци провеждат контраофанзива на юг към Крим и миналата седмица си върнаха Херсон.

Тъй като доставките на електричество и вода в града бяха прекъснати след унищожаването на ключови комунални услуги от отстъпващите руснаци, жителите се придвижиха бързо, за да натрупат основни запаси в южния украински град.

Заместник-началникът на област Херсон Сергий Хлан съобщи в петък, че железопътната връзка на град Херсон се възстановява.

Как се живее в Херсон след края на окупацията

Как се живее в Херсон след края на окупацията

Разказ от първо лице

"Засега пускаме само един влак, а по-късно ще видим дали маршрутът ще стане редовен", каза говорителка на националния железопътен оператор пред АФП.

Украинското президентство заяви, че прави всичко възможно, за да подобри условията в Херсон и че съседните територии, също унищожени от руските сили, ще помогнат на освободената територия.

"Нашите хора там се нуждаят от много помощ. Руснаците не само убиваха, минираха, но и ограбваха градове. Там всъщност не е останало нищо", каза заместник-ръководителят на президентството Кирило Тимошенко.

Русия твърдеше, че също е анексирала Херсонска област заедно с още три през септември, като обеща да ги защитава с всички налични военни средства.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговите сили възнамеряват да си върнат и полуострова.

От февруари имаше няколко експлозии в или близо до руски военни съоръжения в Крим, включително координирана атака с дронове срещу ключовото руско военноморско пристанище в Севастопол.

През октомври Керченският мост, свързващ полуострова с континенталната част на Русия, беше частично разрушен при атака, приписана на Украйна от Москва.

Русия обяви в петък, че постига успехи и в източния регион на Донецк, който нейните сили частично контролират от 2014 г. "В резултат на настъпателната работа, проведена от руските войски, селището Опитное беше освободено", каза в петък говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков.

Силите на Москва, заедно с войски от два отцепнически региона в Източна Украйна и наемници от руската група Вагнер се опитват от месеци да превземат близкия град Бахмут.

Русия отговори с нов залп от ракетни и безпилотни атаки в Украйна, парализирайки енергийната й мрежа, след като нейните войски се изтеглиха от Херсон.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че около 10 милиона души страдат от прекъсване на тока в резултат на това.

Руското министерство на отбраната заяви в петък, че е изстреляло "прецизни" оръжия с голям обсег срещу военни цели, по-специално горивна и енергийна инфраструктура.

Украинската генерална прокуратура съобщи в петък, че броят на жертвите от ударите по-рано през седмицата срещу Вилнянск в Запорожия регион, който Москва също каза, че е анексиран, е оставил 10 жертви, включително две деца.

Тимошенко междувременно каза, че шестима цивилни са убити в четири различни региона на Украйна след удари в четвъртък.

Британското разузнаване: Русия подготвя отбранителни линии далеч от фронта
Обновена

Британското разузнаване: Русия подготвя отбранителни линии далеч от фронта

Москва може да пренасочи сили от Херсон към Бахмут