Военното разузнаване на Министерството на отбраната на Обединеното кралство в сутрешния си доклад посочва, че приоритетът на руската армия в окупираните части на Украйна остава подготовката на отбранителни линии - и то не само в Херсонска област, съобщава Руската служба на Би Би Си.

След отстъплението от десния бряг на Днепър руската армия продължава да насочва приоритетите си към превъоръжаването, реорганизацията и подготовката на отбраната в повечето райони в Украйна, посочват авторите на доклада

Руската армия е оборудвала нови окопни системи близо до границата с Крим, както и по поречието на река Северски Донец между Донецка и Луганска области.

Някои от тези места са на до 60 километра от настоящата фронтова линия, което предполага, че руската армия се готви за по-нататъшни големи украински пробиви, се казва в доклада.

В същото време британското разузнаване не изключва Русия да се опита да прехвърли част от силите, изтеглени от Херсон, за разширяване на настъпателните си операции край град Бахмут в Донецка област.

В Крим се извършват фортификационни работи, за да се гарантира безопасността на жителите на полуострова, заяви назначеният от Русия глава на анексирания полуостров Сергей Аксьонов.

Според него основните мерки за сигурност на Крим "трябва да бъдат постигнати чрез дейности, извършвани предимно на територията на Херсонска област".

Припомняме, че в края на октомври месец шефът на частната военнакомпания "Вагнер" Евгений Пригожин обсъди планове за създаване на 200-километрова отбранителна "Линия на Вагнер" в Източна Украйна, което изисква значителна работна ръка. В тази връзка той започна да набира затворници, включително и болни от хепатит и други болести, за които се предполага, че ще участват именно в строителството на тези отбранителни линии. Украинският генщаб съобщи, че "Вагнер" влиза и в предприятията и е възможно оттам освен бойци да набира и строители за тези укрепени линии.

ISW: Расте недоволството сред руските войници

ISW: Расте недоволството сред руските войници

Продължава и асимилацията в окупираните територии