В Белгородска област започва активно набиране на служители на промишлени предприятия от частната военна компания "Вагнер". Това се съобщава в сутрешното резюме на Генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитирано от УНИАН.

Като пример се дава постигнато споразумение с ръководството на електрометалургичния завод в Оскол.

Отбелязва се, че работниците в наборна възраст ще бъдат включени във военно обучение в база на частната военна компания за период от 30 дни.

Обучителният лагер ще се проведе на партиди за 25% от работниците в това предприятие. След приключване на обучението ще бъде предложено да подпишат договор с частната военна компания.

Готвачът на Путин се очертава като основния ястреб в Кремъл

Готвачът на Путин се очертава като основния ястреб в Кремъл

Рамзан Кадиров ще възпитава патриотично украински деца

УНИАН припомня, че на 6 ноември собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви създаването на центрове за военно обучение в Белгородска и Курска област в Русия, граничещи с Украйна. Няколко дни преди това в Санкт Петербург компанията откри официално свой офис.

ISW не веднъж обсъжда ролята на Готвача на Путин във войната в Украйна, като смята, че руският президент Владимир Путин счита ролята на вагнеровците, особено в битките за Бахмут, за изключително важна.

В края на октомври месец Пригожин обсъди планове за създаване на 200-километрова отбранителна "Линия на Вагнер" в Източна Украйна, което изисква значителна работна ръка. А преди това и се потвърди, че ЧВК "Вагнер" е влязла в затворите и е започнала да набира осъдени с обещания за амнистия. Включително и тези действия на бизнесмена бяха индиректно закрепени от законови промени, минали през указ на руския президент Владимир Путин.