На 17 ноември руските сили нанесоха нова масивна вълна от ракетни удари в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са нанесли пет въздушни удара и 25 удара с крилати ракети по обекти на гражданската инфраструктура в Днепропетровска, Одеска, Харковска, Запорожка, Днепропетровска и Николаевска области в цялата страна.

Командването на ВВС на Украйна отбеляза, че украинските сили за противовъздушна отбрана са унищожили четири крилати ракети, пет безпилотни самолета Шахед-136 и две управляеми ракети Х-59.

Руските сили извършиха най-голямата ракетна атака от началото на войната на 15 ноември и подобни ракетни кампании поглъщат вече изчерпания запас от прецизни боеприпаси на Русия.

Това пише в поредната сводка за хода на бойните действия в Украйна на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Украйна удари три командни центъра и пет склада с боеприпаси на Русия

Украйна удари три командни центъра и пет склада с боеприпаси на Русия

Противникът е нанесъл 5 въздушни атаки и 25 ракетни удара

Руските сили в източната Херсонска област вероятно са частично засегнати от украинска кампания за блокиране, като тази, която украинските сили успешно използваха, за да си върнат западната Херсонска област. Няколко основни наземни комуникационни линии (GLOCs) минават през източната Херсонска област в други контролирани от Русия райони в Южна Украйна: южният маршрут T2202 Нова Кахковка-Армянск, югоизточният маршрут P47 Каковха-Хеническ и магистрала M14, която минава на изток към Мелитопол, Бердянск и Мариупол. Сателитни изображения показват, че руските войски установяват отбранителни позиции по някои от тези критични GLOC, а съобщенията в социалните медии показват, че украинските удари вече са започнали да се насочват към зоните на концентрация на Русия и военните активи по тези маршрути.

Ограниченият брой висококачествени пътища и железопътни линии в тази област, особено свързващите Крим с континента, създават потенциални пречки, които биха могли да бъдат уязвими от украинските усилия за забрана, които постепенно биха влошили руската способност да продължи да снабдява своята групировка в източната област Херсон и други райони на Южна Украйна. ISW по-рано съобщи за насочване към подобни тесни места по ключови GLOCS - не само мостовете през река Днепър - по време на украинската контраофанзива в Херсон в края на август до средата на октомври, която завърши с изтеглянето на Русия от западния бряг на Херсонска област към позиции по на юг на река Днепър. На украинските сили вероятно ще им бъде по-трудно да постигнат такива драматични ефекти в източен Херсон, но може да успеят да попречат на руските усилия да втвърдят и задържат новите си отбранителни линии.

Руският президент Владимир Путин подписа указ за промяна на състава на Руския президентски съвет за гражданско общество и права на човека (СПЧ) на 17 ноември.

Указът по-специално експулсира четирима руски активисти за правата на човека, включително Екатерина Винокурова, която написа материал, критикуващ възхода на "патриотичните" канали в Telegram и националистически блогъри, които са затиснали информационното пространство срещу опозиционни медии, които се отклоняват от преобладаващата кремълска линия на война през Украйна.

Руските медии съобщиха по-рано, че Винокурова и други членове на КПЧ са се обърнали към Руския следствен комитет да разгледа видео от екзекуцията на бивш боец ​​от групата "Вагнер", който според съобщенията е избягал в Украйна.

Новите назначения на Путин в КПЧ включват набор от руски политически и пълномощни членове и по-специално Саша Котс, виден блогър и военен кореспондент, който е бил силно ангажиран в отразяването на руските операции в Украйна. Съвсем наскоро Котс призова Русия да продължи масираните ракетни удари срещу критична украинска инфраструктура на 17 ноември.

Щети по сгради и предприятие са нанесени при ударите в Днипро

Щети по сгради и предприятие са нанесени при ударите в Днипро

И днес Москва нанесе удари в редица украински градове

Този указ вероятно представлява по-широко усилие на Кремъл да задуши вътрешната гражданска опозиция, като продължи да поддържа видни гласове в информационното пространство, които пропагандират линията на Кремъл относно войната в Украйна.

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили контранастъпателните операции в посоките на Сватово и Кремина на 17 ноември. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските въздушни и артилерийски удари са попречили на украинските сили да атакуват в посока Новоселивске и Коломихиха (и двете в рамките на 15 км северозападно от Сватове); близо до Макеевка, Площанка и Червонопопивка (всички на 22 км северозападно от Креминна); и при Диброва (5км югозападно от Креминна).

Украинският генерален щаб съобщи на 17 ноември, че украинските сили също са отблъснали руски атаки в рамките на 16 километра северозападно от Сватово близо до Стелмаховка и южно от Кремина близо до Билогоривка.

Руските блогъри твърдят, че украинските сили са се опитали да атакуват руската защита близо до Сватово и са провели настъпателни операции близо до Куземовка (13 км северозападно от Сватово) на 16 ноември.

Блогър цитира командир на BARS-13 (руски боен резерв), който твърди, че украинските сили се готвят за голяма офанзива по линията Орлянка-Затижне-Сватове, въпреки че ISW не предлага оценки за бъдещи украински операции.

Командирът на BARS-13 също твърди, че украинските сили са тествали руската отбрана близо до Кремина на 16 ноември и че украинските операции южно от Кремина са създали друг активен сектор от украинската контранастъпление в Луганска област.

Друг източник на BARS-13 твърди, че боевете продължават на 12 км южно от Кремина в Билогоривка, Луганска област към 16 ноември. Руски източници също твърдят, че украинските сили са ударили с ракети HIMARS Мирно, Зимохирия, Старобилск, Сватово, Билоукракине и Кадиевка в Луганска област.

Украинските сили вероятно ще продължат да се насочват към руски военни концентрации и логистика в Луганска област, докато източноукраинската контраофанзива напредва.

Руските власти продължават усилията за генериране на сили в окупираната украинска територия и Руската федерация. Украинският генерален щаб съобщи, че руски служители подготвят проект на закон, който предвижда легализиране на наборната военна служба за украински граждани във временно окупираните територии, които притежават руски паспорт от пролетта на 2023 г.

Украинският генерален щаб съобщи още, че руските сили са вербували около 650 затворници от изправителните институции в Руската федерация през предходната седмица и са ги изпратили на обучение в Ростовска област. Руски източник съобщи, че службите за военна регистрация в Ханти-Мансийския автономен окръг ще продължат да издават призовки на всички военнослужещи, уж за проверка на информацията за годност за служба.

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

Само 100 хиляди от тях са останали в републиката

Руското министерство на отбраната (МО) продължава да споделя видеоклипове на наборни войници, призовани за служба в Мурманска област, Хабаровски край, Санкт Петербург, Севастопол и Ставрополски край, както и обучение в Ставропол и Челябинска област.

Множество източници съобщават за движение на руска военна техника във временно окупираните територии, вероятно в подкрепа на пристигащи руски новобранци. Видеозапис показва как руските сили разтоварват тежко оборудване, включително танкове, от влаковете в Билокуракине, Луганска област.

Видеозапис също показва руски камиони, превозващи сглобяеми бетонни бункери близо до Мелитопол и руски сили, които разтоварват самоходна артилерия в Луганска област.

Руските власти продължават да се сблъскват с недоволен мобилизиран персонал и нисък морал на фронтовата линия. Руски източник съобщи, че мобилизирани войници от Новосибирска област са написали доклади, че са получили недостатъчно обучение и поради това са отказали да се бият без допълнително обучение.

Руските окупационни служители продължиха да унищожават украинската култура в окупираните от Русия територии на 17 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските окупационни служители са иззели всички украински учебници по история в Енерходар, Запорожка област, и планират да ги унищожат.

Източници в социалните медии разпространиха снимки, показващи украински книги и портрети в купчина отпадъци на неуточнено място в Луганска област.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че руските окупационни образователни институции учат украински ученици за величието на Руската федерация и ги принуждават да пишат писма до руски военни.

Федоров съобщи, че руските окупационни служители планират да въведат нова учебна програма, която подчертава, че украинците и руснаците са "един народ" и оправдава нахлуването на Русия в Украйна.